#33 Daniel Baun – Gurubeam ✨

Selv før Daniel Baun grundlagde Gurubeam, har hans professionelle fokus altid været på ledelse. Han har f.eks. skrevet bogen Hardcore Business, som handler om purpose driven leadership. Inspirationen til den kom fra hans tid på Handelshøjskolen. Her blev han så træt af den ensidige orientering imod profit og bundlinje, at irritationen drev ham til tasterne. Han ville fortælle verden, at der er andet og mere i at drive virksomhed og udøve ledelse end profit. Oprindeligt afleverede han sine tanker som afhandling ved afslutningen af studierne – og blev ved eksamen opfordret til at få materialet udgivet som bog.

Udgivelsen åbnede for et væld af spændende opgaver med foredrag og arbejde med ledere. I nogle år arbejdede Daniel som ledelseskonsulent. Han blev opmærksom på, hvor meget man egentlig kan flytte teams i virksomheder. Som selvstændig konsulent direkte fra eksamensbordet kunne man måske tro, at Daniel ville møde skepsis, men han oplevede, at folk syntes, hans tilgang var interessant.

Daniel arbejdede i nogle år med HR og ledelse, inden han gik tilbage til livet som selvstændig. I 2020 grundlagde Daniel Baun Gurubeam, og allerede året efter var det hans fuldtidsbeskæftigelse. Med afsæt i den nyeste og vigtigste viden om teamudvikling laver Gurubeam digitale workshops, som booster trivsel og præstation i virksomheders teamsamarbejde.

DO ✅

Det har i perioder været meget op ad bakke for dig og din virksomhed, men er der også kommet positiv læring ud af det?

”Jamen jeg vil nærmest påstå, at der altid er noget positiv læring at uddrage. I forløbet hvor vi oplevede at salget gik langsommere end forventet, kom snakken meget hurtigt til at handle om, at produktet skulle udvikles mere. Vi skulle have flere forskellige varer på hylden for at kunne sælge og leve op til vores mål. Med andre ord kom vi hurtigt til at finde en milliard forklaringer på, hvorfor vi ikke solgte. Men det, der skal formuleres, er jo en milliard grunde til, at det KAN sælges – at det ER værd at købe.”

Det er vel den gode sælgers opgave at få det frem?

”Naturligvis, men jeg tror, man skal gøre sig klart, at et produkt er MVP (Minimum Viable Product) i meget længere tid, end man egentlig forestiller sig.”

Det er en interessant formulering – den kan jeg godt lide. Vil du uddybe, hvad du mener med den?

”Det er ens fornemste opgave som iværksætter at finde ud af, hvilken forskel man gør for folk. Altså skal man ud til folk og høre deres tanker, lytte til deres råd og afdække, hvor der er ujævnheder, og hvor kæden hopper af. Det arbejde er ikke slut efter et par måneder. Faktisk er der næppe ret mange produkter, der kan overleve år ud og år ind uden fornyelse. Og den fornyelse står bare på et langt bedre fundament, hvis den er baseret på kundernes feedback.”

Det giver mening. Men hvis man som founder altid skal være til stede og ude i marken og tæt på kunderne, hvordan får man så afsat timer til vækst – skalering sker vel ikke af sig selv?

”Din virksomhed har brug for dig til at møde kunderne, og du skal sørge for selv at holde dig helt tæt på formålet og relationen til kunderne. Du må ikke lade dig distrahere af funding osv. Samtidig skal man være bevidst om, at for en iværksætter er der altid flere bolde i luften, end man kan nå at gribe, selvom man føler, at man bør. Så for en del af os jonglerer man også med forsømmelser, skyldfølelse og skam over ikke at være helt så succesfuld, som man ønsker.”

Daniels Do: Din virksomhed har brug for dig til at møde kunderne. Du skal sørge for, selv at være spydspidsen i foretagendet.

 

DON’T ❌

I de her processer, som lyder vanvittigt spændende, må du have høstet et hav af erfaringer. Hvor det er gået mindre heldigt – hvad er dit Don’t?

”Der er selvfølgelig både opture og nedture. Vi har også været ret udfordret. I begyndelsen af året havde vi fået valideret et nyt produkt og var klar med et koncept, et forløb, der hedder High Performance Teams. Det er egentlig en spejling af nogle forløb, som udbydes af forskellige almindelige managementkonsulenter. De koster fra 120.000 og op til en halv million. Og vi oplevede, at fx Grundfos købte ind på ideen – det føltes jo helt fantastisk, at en organisation, der vitterligt kan vælge hvad som helst på hele jorden, kan se en idé i vores koncept.”

Valideringsmæssigt er det vist, hvad man kalder as good as it gets.

”Absolut – at de syntes, det var fedt, var kæmpestort. Det kørte, og så tænkte jeg bare: Nu skal der skaleres! I januar mødte jeg så én, der udtrykte enorm begejstring for det hele. Han sagde, at det simpelthen var så godt, at han sindssygt gerne ville være med. Og han ville gerne arbejde med salg. Og jeg følte mig heldig, for han kom med en rigtig stærk salgserfaring.”

Det kan jo være guld værd at få sådan en med på holdet.

”Ja, men det, der skete var, at jeg flyttede mit fokus over på at få investorer med ombord, hvilket lykkedes. Og så på at videreudvikle på produktet. Jeg gav fuldstændig slip på alt, der har med salg og kundekontakt at gøre. GIGANTISK fejl! Det må man simpelthen aldrig gøre! For det er jo der, du lærer din virksomhed at kende udefra – med målgruppens øjne. Det er når du taler med folk og lytter til deres feedback, at du hører, hvor problemerne opstår. Det er dér, du får noget af den allermest værdifulde viden! Det vigtigste, du overhovedet kan vide som virksomhedsejer er, hvor I gør en forskel for mennesker. Derfor er du nødt til at lytte til disse mennesker. Det sætter rammen for vores produktdesign, vores måde at henvende os via marketing, vores måde at bygge salget op på.”

Så du fik faktisk afskåret dig selv fra essentiel viden i en kritisk udviklingsfase?

”Ja – min fornemmelse af forretningen forsvandt meget hurtigt. Og som om det ikke var rigeligt problematisk, så viste det sig også, at det var sværere at få høj fart i salget end forventet. Det var ikke langt fra at vælte virksomheden. Det var enormt dyrt, både menneskelig og økonomisk.”

Daniels Don’t: Du må ikke slippe kundekontakten – du skal møde de folk, der aftager jeres produkter, for det er dér, du får den vigtigste viden overhovedet.

Få en succesfuld abonnementsforretning

SignUp Academy hjalp Daniel og Gurubeam med at optimere og videreudvikle deres abonnements-koncept via et 1:1 SCALE forløb. Vi har hjulpet mange med et 1:1 forløb, og det er den utrolig effektiv udviklingsproces.

Vi kan også hjælpe dig. Du kan få 10 minutters gratis og uforpligtende sparring med Andreas eller Mette om din abonnementsforretning, både den du har, og den du gerne vil have.

Kontakt os her for mere info

 

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Måske dette også kunne interessere dig…