#11 Jesper Damgaard – Barberskabet 🪒

Jesper-Barberskabet

Om Jesper og Barberskabet

Jesper Damgaard Petersen, 34, indvandrede til København fra Sønderjylland i 2010. Han startede på CBS, hvor han læste BA i økonomi og erhvervsjura. Siden tog han en kandidatgrad i økonomi og IT, for at få en bred og meget anvendelig profil.

I løbet af CBS-tiden var den ambitiøse unge mand en del af CSE, et startup-community. Her kunne man få sig en kontorplads og sparre med en masse kloge folk. Prøve ting af og se, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Se hvordan en forretningsplan kan se ud, samtidig med at man blev klogere på kunder og markeder.

Hen imod slutningen af BA-perioden begyndte ideen om Barberskabet at tage form. Jesper så i modsætning til mange af studiekammeraterne ikke frem til at skulle ud og indtage jobmarkedet. Det var stadig iværksættertrangen, der ulmede. I første omgang skrev han opgave om sin idé i et iværksætterfag på CBS.

Det blev ikke vel modtaget: Censor mente, at ideen var håbløs. Den kritiske akademiker understregede, at der simpelthen ikke var plads i verden til et abonnement på barberblade. Han kunne jo købe sine engangsskrabere billigt i ALDI!

Men selv de lærde kan tage fejl – og for nogle mennesker kan kritik give blod på tanden. Jesper holdt fast og udviklede på sin idé. Den blev senere præsenteret i en ny opgave, og denne gang var reaktionen en ganske anden: Den nye censor købte et abonnement under eksamen.

I løbet af kandidatstudierne blev Barberskabet en realitet. Jespers kollegieværelse blev med tiden proppet fra gulv til loft med barbergrej. Den dag i dag er Jespers business “going strong as ever”. Og nu hvor ALDI har trukket sig fra det danske marked, er selv den skeptiske censor måske kommet med på kundelisten?

 

DO ✅

Du har haft en ganske ekstraordinær tilgang til iværksætteriet. Gik benhårdt efter de relevante redskaber på CBS, mens de fleste iværksættere går ind i gamet på lykke og fromme. Det må have givet nogle fordele?

”Ja, som du siger har jeg skræddersyet mine studier efter iværksætterplanerne. Jeg var fx på udveksling i Californien i forbindelse med mine studier. Her tog jeg fag som ledelsespsykologi og markedsresearch og funding. Jeg har vidst tidligt, hvad jeg ville.

Det skal så siges, at jeg har læst flere iværksætter-bøger, som jeg ikke oplevede, var relevante. I stedet var de ret fastlåste i deres tilgang til tingene. Jeg har heldigvis også oplevet gode udgaver, der var meget hands-on. Gå ud og start en virksomhed, få noget feedback og lær ved at gøre. Men der hvor man sidder og går teoretisk til det. Det er jo i direkte modstrid med alt, hvad det vil sige at være iværksætter,” funderer Jesper og fortsætter:

”Dengang vi begyndte at etablere Barberskabet var der flere ting, der gjorde sig gældende, hvor min faglige indsigt i erhvervsforhold kom til at spille en rolle. Dels havde jeg skrevet opgave om annoncering på sociale medier. Dengang var det stadig lidt i retning af det vilde vest. Det var også åbenlyst der, man skulle være, fordi det var der, folk var. 

Dels var jeg desuden provokeret af Gillettes monopollignende greb om markedet for barbergrej. Fra studierne vidste jeg, hvor dårlige monopoler er for alle andre end dem selv.

Gillettes forretningsmodel var bare at sende samme produkt på gaden en gang imellem, med endnu et blad tilføjet. Så steg prisen 10-20 procent. Det er et godt eksempel på det. Det var derfor fristende at gå i infight med dem,” forklarer Jesper med kampgejst, inden han kommer til det tredje, vigtige forhold:

”Holdningen til abonnementer gjorde livet svært for os i begyndelsen. Folk har simpelthen meget lav tillid til abonnementsforretninger. Årsagen er, at der har været så mange, hvor hele ideen lå i at lokke folk til at binde sig og betale i det uendelige for ringe service og produkter – og så sørge for, aldrig at tage telefonen.

Vi ønskede at gøre op med denne typiske abonnementsservice. Troværdighed, gennemsigtighed og høj integritet var nøgleordene. Medlemmerne får, hvad de stilles i udsigt, ingen form for bindingsperiode og fuld kontrol over, hvornår og hvad der leveres.

Så I havde ikke valgt den nemmeste udgave af iværksætteriet.

”Nej, og vi kæmpede også med det. Folk brugte deres vante grej og i de første 6 måneder lykkedes vi kun med at få et par hundrede medlemmer. Ganske mange blandt familie og venner.”

Men I er her – hvordan vendte I skuden?

”Vi lavede et opslag, der ramte den helt rent. Det var ikke højpandet eller forkromet, men det var ægte. Et billede af pakkebordet på mit kollegieværelse, fyldt med pakker og håndskrevne takkekort, som vi sendte til dem, der turde tage chancen og lægge deres penge hos os, i stedet for at gøre som de plejede.

Vi viste ydmyghed og taknemmelighed, samtidig med at folk kunne se, at andre købte hos os. Pludselig gik vi fra 3 til 30-40-50 nye medlemmer dagligt.”

Jespers DO: Tro på din idé og forfølg dine drømme. Lad dig ikke slå ud af, at dit koncept ikke virker i første forsøg. Ved at blive ved med at eksperimentere og være vedholdende, så finder du vejen til at realisere din forretningsidé.

 

DON’T ❌

Selvom du har taget den kloge vej ind i iværksætteriet og virkelig kvalificeret dig gennem faglighed og studier, hvilket jeg finder både forfriskende og forbilledligt, så kan jeg ikke forestille mig, at du har undgået at slå en skævert af og til. Hvad siger du til det?

”Det kan jeg kun bekræfte. Jeg har lyst til at dele en erfaring, der hænger sammen med vores Do: Når du går fra at få 2-3 medlemmer ind om dagen og så pludselig rammer noget, der bare virker, så får du, hvad man godt kan kalde et luksusproblem.”

 

Et luksusproblem er stadig et problem – dem kan man også komme galt af sted med.

”Afgjort! Vi havde jo solgt en masse prøvepakker, og da der så kom en stor tilstrømning af medlemmer, så skulle vi til at afskibe en masse af de komplette udgaver, blot fjorten dage efter. Med et fysisk produkt som vores, har man med ét behov for et varelager, og det kræver en masse penge. Og hov – har du ikke det, så kan du ikke levere til alle de nye medlemmer, og så risikerer du på meget kort tid, at succesen bliver til en katastrofe af utilfredse kunder.”

At sejre sig selv ihjel er ikke et ukendt fænomen.

”Ja for pokker – du skal have styr på en række faktorer og tal, INDEN du rammer bolden med den der magiske helflugter som får dig i mål med kundetilstrømningen. Ellers risikerer du at gå fra at være ukend, til at være midt i et Trust Pilot stormvejr, der kan lukke dig ned.”

Hvad er det konkret, man skal have styr på?

”Metrics, KPI’er – du skal vide, hvad det koster dig at få et medlem ind, samt den livstidsværdi et medlem repræsenterer og din frafaldsrate af medlemmer. Vi kan jo alle se det fede i at få 100 medlemmer ind om dagen, men det er jo kun fedt, hvis du ”har råd”. Medlemmet skal bringe mere ind, end det koster at få ham i hus, og du skal have rådighed over tilstrækkelige midler, til at overholde din del af aftalen her og nu.

Meget af det kan man kun have en hypotese om på forhånd. Det er et “leap of faith”, hvor du skal tro nok på, at dit produkt, din service og din måde at drive forretning på, vil skabe langvarige kunderelationer. Man er nødt til at tro på, at væksten kommer, og så være forberedt – både med penge og med varelager.”

Jespers Don’t: Lad ikke succes komme bag på dig og kvæle din forretning – stol i stedet på din virksomhed og vær forberedt på væksten!

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

11. januar 2023

Måske dette også kunne interessere dig…