})(jQuery);

#5 Jan H. Christensen – IoSpect

Jan-højlund-iospect

Om Jan Høilund Christensen og IoSpect

Jan Christensen IoSpect er drevet af interesse og udvikling i alt, hvad han laver. Efter nogle år som tømrer savnede han nye udfordringer og fattede interesse for energirådgivning. På det tidspunkt havde området slet ikke den bevågenhed, det har i dag.

Den uddannelse, Jan havde udset sig, måtte gang på gang meddele, at var der for få tilmeldte til, at man kunne oprette hold. I stedet gik han i gang med at opdyrke sin ekspertise selv, ligesom han selv måtte vække kundernes interesse.

Som den iværksættersjæl, Jan først og fremmest er, har han opbygget en række virksomheder, herunder et kontorfællesskab med fokus på netop iværksætteri, samt et franchise-koncept indenfor rådgivningsbranchen.

Som mange succesfulde iværksætterforløb, udsprang Jans nuværende virksomhed af, at iværksætteren selv konstaterede et behov, i dette tilfælde for et værktøj, der kunne lette afrapporteringen i forbindelse med en stor opgave, da han arbejdede som energirådgiver. Løsningen blev ikke alene noget, der lettede Jans arbejde, det blev også et produkt, han kunne opbygge en virksomhed omkring.

Jans firma, IoSpect, leverer branchespecifikke registreringsløsninger – de laver, kort fortalt, analoge værktøjer om til digitale. Med andre ord sørger de for, at fx VVS´ere, folk i byggebranchen etc., kan udføre det omfattende arbejde med lovpligtig registrering og dokumentation elektronisk, i stedet for at rode rundt med sedler, papirlapper og kuglepenne.

Grundighed, ordentlighed, målrettethed og stærk faglighed er nok det stærkeste udgangspunkt, man kan have som selvstændig erhvervsdrivende. Og netop det bundsolide firkløver er nøglen til Jans succes.

DO ✅

Til DO-området har jeg egentlig to ting, jeg gerne vil tale om. Den ene handler om software og den anden om kunder,” begynder Jan, og fortsætter: ”jeg ved godt, at det helst skulle være én anekdote, men I må bære over med, at jeg ikke kan begrænse mig her, for det er vigtigt!

Når du starter op som ny iværksætter, så kigger du typisk ud over det glimrende og ret købestærke marked udenfor dit vindue – Danmark. Men selvom Danmark er dejligt, er det et meget lille marked.

Desværre kan de fleste software-løsninger, som vi kender til, ikke på nuværende tidspunkt levere en komplet købsoplevelse for slutbrugeren, inkl. prissammensætning, ordrebekræftelse og efterfølgende faktura på tysk – eller spansk, eller…

Hvis du ikke har tænkt ud over landets grænser i god tid, risikerer du enten at være begrænset til godt 0.07 procent af det globale marked, ELLER at skulle skifte software på et tidspunkt – og det er fandme svært at konvertere tusindvis af kunders betalings-ID til et nyt system!” pointerer Jan.

Så altså – køb noget software, der også fungerer i næste led af din virksomheds udvikling. Makes sense! Men der var en ting mere?

”Jeps. Vi opererer med noget, vi kalder Customized Subscription. Du ved – i de gode gamle dage var der altid mere eller mindre tale om one size fits all. I dit gamle telefonabonnement kunne du typisk vælge mellem tre ”pakker”, lille, mellem og stor – og du måtte enten undvære en eller flere features, eller betale for noget, du ikke var interesseret i; måske ville du gerne have fri tale, men behøvede kun at sende 50 SMS’er om måneden.”

Eksemplificerer Jan og uddyber: ”Fri tale fandtes kun i den store pakke, som også indeholdt 1000 SMS’er. Altså var du tvunget til at acceptere et ”delvist forkert” produkt til en højere pris, eller undvære noget, du gerne ville have. Hvis man i stedet giver kunden mulighed for at tilkøbe fri tale til en aftale med kun 50 SMS’er, eller fravælge de 1000 SMS’er i den store pakke, vupti, så har man Customized Subscription!”

Det lyder virkelig som et hit! En gang havde jeg gennem en TV-pakke ufrivilligt adgang til en kanal, der sendte amerikanske megagudstjenester 24/7. Det er ikke småting, der er blevet tvunget ned i folks indkøbskurve i tidens løb.

”Nej, det er ret vildt, hvad man har måttet finde sig i,” bekræfter Jan, ”stort set alle vores salg laves med et mersalg i form af tilpasning af grundlæsningerne: Folk har forskellige behov, og muligheden for at plukke i varerne giver os et bedre salg og kunden et bedre produkt.

Hvis en kunde kan vælge mellem en løsning til 100, en til 400 og en til 4.000 kroner, så er det jo bare det. Men hvis man giver ham, der køber til 400 kroner muligheden for at tilpasse, vil han oftest hjertens gerne lægge 600 kroner i stedet, for at få det, han skal bruge. Men han vil ikke give 4.000 og få en masse unødvendigt oveni hatten.

Skræddersyede abonnementer har virkelig været en succes for os, og jeg er sikker på, at det vil vinde mere og mere indpas fremover,” slutter Jan.

Jans Do: Dine tyske kunder vil have deres faktura på tysk, dine kinesiske kunder vil have deres på kinesisk, og alle dine kunder vil have den vare, de har brug for. Customization og fremtidssikret software er et must!

DON’T ❌

”Vi vendte den herinde, og selvom vi er meget digitale, så kom der lidt post-its op at hænge,” griner Jan, da han påbegynder beretningen om THE DON´T fra hans erfaringsbank. ”Jeg satte et godt team fra starten med nogle folk, jeg virkelig troede på. De er her endnu, så vi kunne lave en lille brainstorm på hele virksomhedens levetid.

Vi endte med at konstatere, at vi ved at gøre vores forarbejde grundigt, faktisk har formået at styre udenom katastrofer. En enkelt gang, da vi afveg fra vores gør-det-selv-og-gør-det-godt-metode, og hyrede en ekstern til noget software-arbejde, opstod der en flaskehals og en del oprydningsarbejde.”

Måske mest af alt en påmindelse om, at jeres måde at gøre tingene på er den rigtige, og at det derfor er en dårlig idé at fravige den, selvom det kan koste lidt på hastigheden?

”Ja, det måtte vi konstatere. Det var en træls situation.”

Træls, men ikke noget, der bragte jer nær afgrunden?

”Nej, der var heldigvis god afstand til afgrunden.”

Hvad kunne bringe en virksomhed som jeres tæt på kanten?

Jan tænker sig grundigt om inden han svarer: ”Urealistiske budgetter!”

Ja?

”Hvis man som iværksætter får lavet dig nogle budgetter, som andre er med til at geare urealistisk op: Hvis man lancerer en abonnementsforretning, som i år ét skal sælge ét abonnement, i år to, 10 abonnementer, i år tre, 1.000 osv. Det bliver nogle urimeligt store tal, man senere skal leve op til.”

Jan ryster på hovedet og fortsætter: “Når du så ikke lever op til de her vilde tal, så kan du nemt komme til at føle dig som den sidste mammut på gletsjeren – der er en masse sultne folk, og de kommer alle sammen løbende efter dig. Sådan er det at være bagefter med sine budgetter.

Når du er en lille iværksætter, er der kun dig selv til at lægge arbejdet og forsøge at nå det hele. Hvis du på et tidligt tidspunkt har lyttet til en masse ”det bliver skidegodt!” -snak, så havner du i en situation, hvor du ikke vil kunne leve op til det selvom du arbejder døgnet rundt.”

Det lyder som afgrundsstof?

”Det er en voldsom, psykisk belastning – og måske på et, i virkeligheden, tåbeligt grundlag. Vi har haft en glimrende omsætning, som er øget år for år efter en kurve, og som vi kun kan være glade for og stolte over. MEN ifølge det håbløse skaleringsniveau, vi stillede op i sin tid, burde vi være flere hundrede procent over vores nuværende niveau,” runder Jan af.

Jans DON´T: Lad være med at læne dig for meget op ad eksterne leverandører og interessenter, og lad være med at stole blindt på dem. Gør i stedet dit forarbejde, kend din business, være realistisk og stol på dig selv – OGSÅ når du er presset!

Optimering af forretningen

Vi har i SignUp Academy hjulpet Jan med at optimre og videreudvikle en af hans abonnementsforretninger via et 1:1 SCALE forløb

1:1 SCALE er et effektivt rådgivnings- og sparringsforløb på 3-6 etaper med Mette Fruensgaard eller Andreas Dirksen, som veksler mellem vidensformidling, “hands on” eksekvering og 1:1 feedback.

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy og vores partnere.

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

25. oktober 2022

Måske dette også kunne interessere dig…