Hvilket abonnements­system skal du vælge?

abonnementssystem

Abonnementsystem – hvilket skal jeg vælge?

Jeg havde ikke et abonnementssystem, da jeg i sin tid skabte fordelsklubben Plusbog.dk, og jeg tror ikke, man kunne købe sådan et system noget sted. Derfor udviklede vi selv et abonnementssystem. Jeg drev i forvejen Bladkiosken.dk, som vi selv havde kodet i .NET, og den webshop udvidede vi til også at kunne importere og håndtere bøger samt styre abonnementer.

Efterhånden som Plusbog og dermed abonnementsforretningen voksede, udviklede og udvidede vi løbende vores tekniske platform. På den måde kunne vi håndtere den større volumen og de stadig flere features og automatikker, som vi ønskede at bygge ind i vores abonnementssystem.

Det er super fedt selv at udvikle sin egen webshop og sit eget abonnementssystem, fordi det hele bliver skræddersyet præcis til formålet, og du selv kan skrue på alting. Men det er også en rigtig dyr løsning, der i dag findes glimrende og væsentlig billigere alternativer til.

Hvis du køber et standard-abonnementssystem, kan du hurtigt og billigt komme i gang med din abonnementsforretning og nyde godt af de automatiske opdateringer, der løbende kommer. I dag behøver du således ikke at være udvikler eller at kende en, der kan kode et abonnementssystem, for at starte en fordelsklub op.

✅ Du behøver ikke at kunne udvikle, for at starte en fordelsklub

Men hvad skal du overveje i forbindelse med valg af abonnementssystem, og hvilke muligheder findes der i markedet? Det spørgsmål får jeg rigtig tit, og det er baggrunden for dette bloginlæg – til din inspiration.

Cratejoy – den hurtige løsning

Den nemmeste og hurtigste måde at komme i gang på er at bruge et CMS-system, som amerikanske Cratejoy tilbyder. Det kræver ingen kodning at komme i gang, og egner sig til f.eks. de abonnementsforretninger, der sender en boks til kunderne hver måned.

Via Cratejoys brugervenlige CMS-system, som både indeholder en front og et abonnementssystem, kan du hurtigt sætte din abonnementsvirksomhed op, koble en betalingstjeneste som for eksempel Stripe på og komme i gang med din forretning. Udover abonnementstjenesten får du adgang til Cratejoys markedsplads med hundredevis af box-abonnementsforretninger. Du betaler en fast pris pr. måned for at bruge Cratejoy samt et cut af din omsætning.

Virksomheder der starter op med Cratejoy opdager dog relativt hurtigt de mange begrænsninger, som ligger i Cratejoy. For eksempel at abonnementer ikke kan pauses, og at kunderne ikke kan betale med Dankort.

✅ Cratejoy er en hurtig og billig måde at teste en forretningsidé på

Så betragt mere Cratejoy som en hurtig måde at teste, om der er et marked for din forretning, og regn så med – hvis du får succes – at skulle skifte til en anden platform.

Front og backend

Hvis du ikke ønsker en komplet løsning som Cratejoy, findes der en række alternativer. Det du har brug for, til at kunne drive din abonnementsforretning, er grundlæggende 2 ting:

  • En front (dvs. en hjemmeside eller webshop) hvor kunderne kan bestille på
  • En backend som styrer abonnementerne, sikrer at medlemmerne bliver opkrævet den løbende medlemsbetaling og automatisk fornyer abonnementerne

Både webshopdelen og dit abonnementssystem kan du finde gode standardløsninger til, som ikke er særlig dyre – oftest koster de fra start blot 500-1.000 kroner om måneden. Problemet er, at hvis de skal snakke sammen, skal du typisk bruge mange tusinde kroner til en udvikler på at integrere de 2 systemer med hinanden.

✅ Integration mellem 2 systemer er ofte dyrt

Det er nemlig nødvendigt at webshoppen og abonnementssystemet kan “snakke sammen”, hvis kunden via webshoppen for eksempel skal kunne

  • Styre sit medlemskab (f.eks. pause det, afmelde det og ned/opgradere det)
  • Se status på sine betalinger, ordrer og fakturaer
  • Rette i sine stamoplysninger som f.eks. email-adresse

WordPress – den typiske start-hjemmeside

Jeg har mødtes med rigtig mange startups, der driver en abonnementsforretning, og det system, som de oftest har brugt som front til at starte op på, er WordPress. Det er nemt at sætte en lækker WordPress-side op, og mange kan gøre det selv. Problemet opstår, når WordPress-siden skal integreres med et abonnementssystem. Rigtig mange vælger at bruge en woocommerce-løsning til at styre medlemskaberne.

✅ En woocommerce-løsning kan godt fungere, men er ikke optimal

Woocommerce er dybest set blot en plugin til WordPress og er ikke udviklet med henblik på at styre en abonnementsforretning. Jeg har set rigtig mange abonnementsforretninger og tjek-out flows med Woocommerce, hvor det er tydeligt, at der er indgået så mange kompromiser undervejs i udviklingsprocessen, at flowsene aldrig kommer til at konvertere optimalt. Et andet problem er f.eks. den mangelfulde statistik-del, som er altafgørende for at kunne styre sin abonnementsforretning.

Hvis du ikke selv kan sætte en WordPress-side og woocommerce op, skal du have fat i en udvikler til at gøre det. Denne løsning er således både væsentlig dyrere og tager længere tid at få i luften end en Cratejoy-løsning. Til gengæld er du ikke så begrænset som i Cratejoy. For eksempel kan du koble Dankort, Mobile Pay og ViaBill på som betalingsmuligheder, du kan pause abonnementerne og har friere hænder til at designe fronten præcis som du ønsker det.
Men hvis din forretning virkelig får vinger og kommer til at skalere, vil du sandsynligvis også hurtigt opleve begræsningerne i denne løsning.

Vælg et rigtigt abonnementssystem som Simplero eller Billwerk+

En bedre og mere skalerbar løsning er at investere i et rigtigt abonnementsstyringssystem. Dvs. en platform, der er bygget til at kunne håndtere abonnementer, og som tilbyder dig al den funktionalitet som er afgørende vigtig, for at kunne skabe en succésfuld abonnementsforretning. Der findes nogle danske bud på et sådan abonnementssystem, som jeg selv har rigtig gode erfaringer med: Simplero og Billwerk+.

✅ Vi har i Danmark flere stærke abonnementssystemer

Begge systemer kan i princippet integreres med en hvilken som helst front, for eksempel WordPress. Fælles for dem er, at de er relativt billige at komme i gang med og nemme at bruge.

Billwerk+ er et dedikeret abonnementssystem og ikke en samlet løsning som Simplero. Det betyder, at du skal have en hjemmeside og som regel have hjælp fra en udvikler for at få abonnementssystemet integreret med din hjemmeside/webshop. Det er en investering, der nemt løber op i et halvt hundrede tusinde kroner. Det positive er, at du nok ikke på et senere tidspunkt bliver nødt til at skifte til et andet abonnementssystem, for systemerne er bygget til at kunne håndtere stor volumen.

Simplero er et fantastisk all-in-one system

Et af de mest populære abonnementssystemer i Danmark hedder Simplero. Founder og CEO, Calvin, er dansker og Simplero er i dag hjemmehørende i USA.

Simplero er i modsætning til Billwerk+ en “komplet” pakke, der udover håndtering af medlemskaberne og betalingerne også kan styre f.eks. online kursusforløb, mailflows, forums og hjemmeside. De fleste bruger dog et system som WordPress som hemmeside og så Simplero som abonnemetssystem bagved.

Det gode ved Simplero er, at det er enormt brugervenlligt og så er deres kundeservice helt vildt god. Driver du en vidensforretning som f.eks. coach eller konsulent, vil Simplero være det oplagte valg. Også salg af fysiske produkter kan Simplero håndtere, men hvis du driver en større webshop med fysiske produkter, er det nok nærmere Billwerk+, du skal gå efter.

Billwerk+ er et dedikeret backend abonnementssystem

Systemet kan noget mindre end Simplero, da de alene styrer dine medlemskaber og betalinger. Derfor skal du finde andre systemer til eksempelvis dine mailudsendelser.

✅ En “plug&play” løsning er nu en mulighed

Billwerk+ har udviklet en slags “plug&play-løsning”, hvor standard abonnementssystemet allerede er integreret med en standard DanDomain webshopløsning, så det er super nemt at komme i gang. Du undgår dog ikke helt at skulle have gang i kodningen, hvis dine medlemmer selv skal kunne styre deres medlemskab.
Når din virksomhed skalerer og får mange flere medlemmer, øges behovet for at kunne integrere abonnementssystemet med andre systemer, f.eks. et regnskabssystem. Du får også brug for at kunne udtrække eller se mere detaljerede statistikker og data.

✅ Vær opmærksom på dine behov på længere sigt

Til disse behov tilbyder Billwerk+ nogle rigtig gode løsninger med one-click integration til ERP-systemer, indbyggede dahsboards og et Analytics modul. Upodi har på mange måder en featureliste, der kan konkurrere med store udenlandske abonnementsplatforme, og bruges af både startups og større virksomheder som f.eks.  LunarWay.

Du kan også vælge slet ikke at integrere abonnementssystemet med din hjemmeside og blot lade kunderne tilmelde sig dit abonnement via et link på din hjemmeside. Det kræver ingen integration men betyder desværre, at medlemmerne ikke kan betjene sig selv eller få adgang til deres fakturaer. Så det er der både fordele og ulemper ved, og på den lange bane vil du nok komme til at mangle muligheden for, at medlemmerne kan betjene sig selv.

Mobile Pay Subscription – det alternative abonnementssystem

Et alternativ til Simplero og Billwerk+ er at bruge Mobile Pay Subscription, som jeg selv i sin tid var med til at komme med inputs til i udviklingsprocessen. Det er som navnet antyder super nemt at bruge, når der handles via mobilen. Det er nemt for brugeren både at tilmelde sig og at afmelde sig. Sidstnævnte kan ske med et enkelt swipe, uden at brugeren behøver at gå ind på din hjemmeside for at afmelde sig.
Det betyder, at du ikke i forbindelse med afmeldingen har mulighed for

  • At spørge om årsagen til afmeldingen
  • At tilbyde f.eks. næste måneds medlemskab gratis, så medlemmet har en måned mere til at overveje sin eventuelle udmeldelse.

Du bliver først orienteret om afmeldingen på bagkant, hvilket ikke er optimalt i forhold til dine muligheder for at arbejde på at minimere din churn.

✅ Vær opmærksom på dine muligheder for at reducere din churn

Mobile Pay Subscription kan godt kombineres med et af ovennævnte abonnementssystemer, men i praksis vil det betyde at dine medlemskaber vil komme til at ligge i to forskellige systemer. Det er ikke optimalt, hverken ud fra et systemmæssigt eller forretningsmæssigt synspunkt, og din samlede medlemsstatistik skal du selv udarbejde på baggrund af data fra de to forskellige systemer.

Hvilket abonnementssystem skal jeg vælge?

Min anbefaling er, at med mindre du ønsker blot at teste, om der overhovedet er et marked for din abonnementsforretning, så brug allerede fra begyndelsen et rigtigt abonnementssystem.

✅ Brug allerede fra start et rigtigt abonnementssystem

Afhængig af hvor mange data du skal have med over, kan det nemlig blive både dyrt og tidskrævende, hvis du på et senere tidspunkt ønsker at skifte abonnementssystem, og migrere dine data over på den nye platform.

De danske abonnementsystemer har hver især deres styrker, så uden at kende dine ønsker og behov til et abonnementssystem, er det svært at svare entydigt på, hvilket system du skal vælge. Det er dog afgørende vigtigt for din konvertering, at systemet kan håndtere en “mixed basket”, så du kan lægge en vare og et medlemskab i indkøbskurven og køre dem igennem i én tjekout- og betalinsgproces, jvf. mit tidligere blogindlæg om dette.

Mulighed for tests af medlemspriser, automatiserede dunningsprocesser når du ikke kan trække penge på kundens betalingskort, samt adgang til alle relevante betalingsmuligheder, er hver især også vigtige funktionaliteter.

Og så skal du overveje hvordan dine behov ser ud på den lidt længere bane, når din abonnementsforretning forhåbentlig bliver en kæmpe succes: Hvor omfattende er dine ønsker til statistikker? I hvor høj grad ønsker du muligheder for selv at udtrække og arbejde med data? I hvor stort omfang har du brug for integration mellem dit abonnementssystem og f.eks. en ERP-løsning/ dit økonomisystem?

Der sker hele tiden udvikling af systemerne, så skriv ned hvad dine behov er, kontakt udbyderne for information om, hvorvidt dine ønsker kan opfyldes med deres system og prøv en gratis demo.

✅ Definér dine behov og undersøg flere løsninger

Og giv den så gas med din abonnementsforretning – det er den hurtigst voksende forretningsform i øjeblikket, og forretningsmulighederne er sket ikke udtømte endnu ?

Få hjælp, sparring og rabat

Hvis du har brug for sparring om tekniske platforme eller ift. din prissætning eller andet abonnements relateret, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi hjælper virksomheder på flere måder:

For dig der ønsker at udvikle en abonnementsforretning:

  • 1:1 CREATE
    Et rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som både hjælper dig med at udvikle en abonnementsforretning fra idé til launch, og som hjælper dig med at få og fastholde flest mulige medlemmer

For dig der allerede er i gang med en abonnementsforretning, og ønsker at optimere, videreudvikle og skalere den:

  • 1:1 SCALE
    Et skræddersyet rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som hjælper dig til at nå dine mål og løfte din forretning til next level

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforreting”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

2: Platformen‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber

12. december 2018

Måske dette også kunne interessere dig…