Abonnement giver styrke – også i kriser

abonnement

Abonnement er ikke en ny måde at sælge sine produkter eller services på. Men det er en forretningsmodel der i nye former har taget verden med storm det seneste årti.

Abonnement – de tre store drivere

Det skyldes en række forhold, men især tre ting har været med til at accelerere væksten:

 • Vi ønsker i stadig mindre grad at eje ting som eksempelvis biler, møbler, software, musik osv. I stedet vil vi gerne have adgang til disse ting via et månedligt eller årligt abonnement. Derved får vi fuld fleksibilitet mht. at kunne skifte så ofte vi vil. Samt slipper for alle ulemperne ved at eje: Binding af pengene, services og veligehold, infleksibilitet, værditab osv.
 • Virksomheder har i mere end 100 år levet af at sælge deres produkter og services, og derfor har fokus ligget på salg. Men fremadrettet salg du ikke ved at råbe køb, køb, køb, men ved at skabe relationer. Når du lykkes med at skabe lange og dybe relationer til dine kunder, sælger du meget mere. Relationerne skabes ved at konvertere dem fra kunder til medlemmer.
 • Abonnementsmodellerne give ofte medlemmerne store fordele i form af f.eks:  Convinience, rabatter, services, inspiration osv. Men lige så store fordele har virksomederne i form af: Større vækst, mersalg, større kundeloyalitet, mindre salgs- og marketingomkostninger og et stabilt og forudsigeligt flow i form af de løbende medlemsbetalinger. Det er altså et koncept der både er win for medlemmerne og for virksomhederne. Derfor er det stærkt.

Abonnement giver større robusthed i kriser

Abonnement som forretningsmodel giver også en større økonomisk robusthed og modstandsdygtighed, når der opstår kriser. F.eks. corona-virus krisen i 2020. De løbende automatiske medlemsindtægter sikrer et fortsat cashflow i abonnements-virksomhederne, selvom alt nysalg stopper.

De kunder der har tegnet et medlemskab, gør det jo med de langsigtede briller på: De ønsker at have en relation til dig og din virksomhede på den lange bane. Oplever de en kortere periode hvor de eventuelt ikke bruger deres medlemskab og dermed ikke får værdi af det, betyder ikke at de udmelder sig. Især ikke, hvis du har husket at belønne deres loyalitet. Altså har givet dem flere fordele jo længere tid de er medlem. Der er ingen, der ønsker at miste de fordele, man møjsommeligt har optjent.

Skulle krisen være af en varighed, så medlemmerne i en længere periode ikke får værdi af deres medlemskab, kan det næppe undgås, at der sker udmeldelser. Men indtægtstabet indtræder langt senere og gradvist. Ikke som i forretning uden abonnement, hvor en krise kan medføre 0 kroner i indtægt fra den ene dag til den anden.

Eksempler på abonnementsforretningers performance under corona krisen

Jeg er selv engageret i fem abonnementsforretninger som investor. Derfor har jeg på nærmeste hold set, hvordan de klarer sig under coronas krisen her i 2020.

Og krisens omfang taget i betragtning, er det meget positivt at se, hvor godt de klarer krisen. Mange traditionelle virksomheder og butikker må lukke, skalere ned, sende medarbejdere hjem eller sågar fyre medarbejdere. “Mine” virksomheder kører stort set som normalt. Et par stykker har fået reduceret deres omsætning en smule, men ikke meget. Der er ikke blevet tegnet så mange nye medlemskaber, men de automatiske medlemsbetalinger tikker ind som hidtil, og der har været meget få udmeldelser.

En af virksomhederne har endda øget sin omsætning her under krisen. Og som en af founderne skrev til mig forleden:

“Vi har ikke fundet det nødvendigt at skære nogen steder. Tværtimod fokuserer vi på at fortsætte fremad med uformindsket fart ud af den kurs, der var lagt: Verden har mere brug for vores abonnement nu end tidligere. Og vi er LYKKELIGE for at vi fik lagt om til onlineundervisning og abonnement i tide, så vi nu kan fokusere på videreudvikling og salg.”

Vi er LYKKELIGE for at vi fik lagt om til onlineundervisning og abonnement i tide

Den udtalelse synes jeg meget godt beskriver, hvor meget det betyder at drive en forretning baseret på en abonnementsmodel. Både i gode tider og ikke mindst i dårlige tider!

Data understøtter robustheden

88,6% af abonnementsforretningerne vokser eller er upåvirket under coronakrisen. Det er konklusionen i en ny stor analyse fra ZUORA!

Analysen fra ZUORA viser, at

 • 22,5% af abonnementsvirksomhederne har fået en ØGET vækst under krisen
 • 12,8% vokser fortsat men i mindre grad end før krisen
 • 53,3% af abonnementsvirksomhederne har ikke haft nogen nævneværdig ændring i deres omsætning
 • 11,4% er begyndt at se abonnenter falde fra

Tidligere er CEO Thomas Jensen fra QuickPay, dykket ned i tallene og har konstateret, at abonnementsforretningerne i Danmark kører stabilt videre: Medlemsindtægterne kommer i det store og hele tikkende ind som de plejer

Vi har fokuseret på EFFEKTIVITET i virksomhederne, men Ifølge Niels Lunde fra Børsen, bliver ROBUSTHED i forretningen en stadig vigtigere parameter.

Du kan se hele analysen fra ZUORA her

Ønsker DU også at sælge via abonnement ?

Hvis svaret er “ja” så tøv ikke med at kontakte os i SignUp Academy. Vi kan hjælpe dig på flere forskellige måder: Via Workshop kurser. Via SignUp Success hvor du bla. kan få 1:1 sparring. Via Exclusive Workshops i din virksomhed og via foredrag.

Og det behøver ikke at tage lang tid at skabe en succesfuld abonnementsforretning. Det hurtigste eksempel er en virksomheds-ejer der var med på en af vores Workshop kurser. Under tre uger efter workshopen, havde hun udviklet og launchet en abonnementsløsning og begyndt at få de første salg!

Skal vi give dig et kald?

Hvis du vil høre mere om, hvordan vi præcis kan hjælpe dig, så kontakt os. Vi giver dig gerne et kald, hvor vi kan vende mulighederne.

Vi vil gerne hjælpe dig med at få en stærkere og mere robust virksomhed ved hjælp af en abonnememtsforretning.

Få max succes med DIN abonnementsforretning ?

Hvis du også ønsker at udvikle, optimere eller skalere en succesfuld abonnementsforretning, kan vi i SignUp Academy hjælpe på flere måder.

For dig der ønsker at udvikle en abonnementsforretning:

 • 1:1 CREATE
  Et rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som både hjælper dig med at udvikle en abonnementsforretning fra idé til launch, og som hjælper dig med at få og fastholde flest mulige medlemmer
 • StartUp Challenge forløb
  Vores populære 6-ugers forløb. For dig der vil i gang med en abonnements-forretning, og som har et lille budget.

For dig der allerede er i gang med en abonnementsforretning, og ønsker at optimere, videreudvikle og skalere den:

 • 1:1 SCALE
  Et skræddersyet rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som hjælper dig til at nå dine mål og løfte din forretning til next level
 • Challenges
  Vi hjælper dig med optimere og vækste din forretning på ét område af gangen via video lessons, månedlige live sessions, din personlige online arbejdsbog og en 30-dages mission.

 

Dette blogindlæg er skrevet af Andreas Dirksen. Han er abonnements-ekspert og har blandt andet udgivet bestsellerbogen “Sign Up – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning“.

Andreas foundede i sin tid fordelsklubben Plusbog – Danmarks første store fordelsklub. Efter salget af sine virksomheder i sommeren 2017, begyndte Andreas at investere i virksomheder som Business Angel. Samt at hjælpe virksomheder med at skabe en succesfuld abonnementsforretning.

Gennem dette arbejde udviklede Andreas en model med 20 trin til, hvordan en abonnementsforetning skabes. Det er denne ekspertmodel der ligger til grund for ydelserne i SignUp Academy. Sign Up bogen gik #1 i USA, Australien og UK ultimo 2019 og er således blevet en international #1 bestseller.

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Få succes med din abo-forretning

19. marts 2020

Måske dette også kunne interessere dig…