Hvordan opbygger jeg en skalerbar forretning?

“Jeg vil gerne bygge en forretning på en skalerbar forretningsmodel. Det skal være en forretning, som jeg kan leve af, og jeg skal kunne drive den hjemmefra. Hvordan gør jeg det?”

Rigtig mange mennesker stiller sig selv dette spørgsmål, og mange af dem kommer til os. For en skalerbar forretningsmodel er ofte bygget på abonnementskonceptet.

En skalerbar forretningsmodel skal kunne vækste uden store investeringer i enten produktudvikling, logistik eller menneskelige ressourcer. En skalerbar forretning skal helst være 100% digital, og den skal ikke være afhængig af, hvor i landet – eller verden – man driver den fra.

Jeg har samlet nogle tips til, hvordan du kommer i gang med at opbygge en skalerbar forretning, som kan drives hjemmefra og er baseret på digital teknologi. Den er naturligvis bygget på en yderst skalerbar forretningsmodel – nemlig en abonnementsforretning.

Vælg dit produkt eller din service

Først og fremmest skal du vælge et produkt eller en service, der egner sig godt til abonnementsmodellen, og som er relevant for din målgruppe. Det kan fx være tøj, mad, skønhedsprodukter, træningsprogrammer eller software. For tiden er helseprodukter populære, men skal det være 100% digitalt, bør din ydelse være bygget på viden.

Personlig, fysisk træning er en ydelse, som mange tilbyder, men som få har brugt en skalerbar forretningsmodel som skabelon til. Og det kan sagtens lade sig gøre at skabe et abonnementsunivers, hvor man både tilbyder skalerbare ydelser og 1:1 sparring og rådgivning inden for personlig, fysisk træning.

Den kan gøres 100% digital ved, at du fx optager træningsvideoer og uploader dem til din platform, eller ved at dine træninger på anden måde foregår online.

Vælg den rigtige platform

Mange e-handelsplatforme tilbyder abonnementsfunktionalitet, som kan hjælpe dig med at administrere og håndtere abonnementerne og betalingerne. Shopify, WooCommerce, og Magento er nogle af de populære platforme, der giver mulighed for at oprette og administrere abonnementer.

Ønsker du at tilbyde et træningsunivers – for eksempel til personlig fysisk eller mental træning – hvor du har brug for at uploade content i form af videoer, lydfiler eller lignende, så er der også platforme, der tilbyder en “full-service”. Simplero, Kajabi og Thincific er blandt de mest anvendte, og du kan sagtens finde en service, der passer til din ydelse.

Et af de vigtigste kriterier ved valg af platform, når arbejder med en skalerbar forretningsmodel, er naturligvis at den er … skalerbar. Du skal kunne have vokseværk i din forretning uden at du behøver at bekymre dig for, om din platform kan håndtere væksten.

Lav en marketingstrategi

Din markedsføring skal målrettes dit abonnement. Det er ikke det samme at sælge et abonnement som at sælge din ydelse eller dit produkt en enkelt gang. Du skal fokusere på at tiltrække og fastholde medlemmer. Det er netop fastholdelse, der er kernen i en succesfuld abonnementsforretning. Brug digitale marketingkanaler som sociale medier, e-mail marketing og Google Ads for at nå ud til din målgruppe.

Lav en simpel og brugervenlig tilmeldingsproces

Din tilmeldingsproces skal være superenkel. Det skal være nemt for abonnenterne at tilmelde sig og administrere deres abonnement. Du kan godt tilbyde et valg mellem flere abonnementspakker, men uanset hvad du gør, skal det være simpelt og nemt at overskue valget. Vær også opmærksom på at tilbyde forskellige betalingsmetoder.

Lige så simpelt som det er at melde sig ind, skal det være at melde sig ud. Det lyder måske mærkeligt, men en del af din fastholdelsesstrategi er, at dine medlemmer har tillid til dig, og det får de, hvis du siger pænt farvel, når de melder sig ud.

Opbyg en stærk relation til dine medlemmer

Dine medlemmer eller abonnenter skal lære dig at kende. Du skal være klar til at hjælpe dem med eventuelle spørgsmål eller problemer. Du kan bruge chatbots eller oprette en kundesupportmail, som abonnenterne kan kontakte, men du skal huske at bemande den.

Det er ikke passiv indtægt at have en abonnementsforretning, heller ikke selv om den kører 100% digitalt. Du skal opdatere og sørge for løbende værdi, og så skal du opbygge en relation til dine medlemmer. Det betyder nemlig, at de ikke har lyst til at melde sig ud.

En stærk relation og at være personlig er ikke det samme, som at være venner med dine medlemmer. Du behøver ikke at udlevere dig selv. Men du skal vise dig, så dine medlemmer lærer dig at kende, også selv om det måske “bare” er fra billedet på dine e-mails, fra videooptagelser af kurser eller fra ugentlige live Q/A.

Mål din succes

Vær opmærksom på at måle din succes og justere din strategi efter behov. Brug f.eks. Google Analytics til at spore trafik og konverteringer, og undersøg abonnenternes feedback og tilfredshed med din service.

Med disse tips kan du komme i gang med at opbygge en skalerbar forretning, der kan administreres og drives hjemmefra. Eller fra sommerhuset, den lokale café eller en strand på Bali.

Skab en skalerbar forretning med abonnement

Hvis du ønsker at udvikle en forretning på baggrund af en skalerbar forretningsmodel, kan vi hjælpe dig i SignUp Academy. En abonnementsforretning er nemlig en af de mest skalerbare forretningsmodeller overhovedet.

Ønsker du at udvikle en abonnementsforretning:

  • 1:1 CREATE
    Vores rådgivnings- og sparringsforløb er målrettet din forretning. Vi hjælper dig med at udvikle en abonnementsforretning fra idé til launch, og vi rådgiver dig til at få og fastholde flest mulige medlemmer, så du kan vækste fra dag 1.

Har du en abonnementsforretning, som du ønsker at optimere, videreudvikle og skalere:

  • 1:1 SCALE
    Med et skræddersyet rådgivnings- og sparringsforløb, der er målrettet din forretning, kan vi hjælpe dig til at nå dine vækstmål. Også selv om de er super ambitiøse!
  • Business Review
    Med et Business Review gennemgår vi din abonnementsforretning. Ved at komme ud i alle hjørnerne finder vi ofte både lavthængende frugter og væsentlige optimeringsmuligeheder. De indsiger, vi finder, præsenterer vi for dig med forslag til, hvad du bør ændre eller implementere for at få en helt optimeret forretning klar til vækst.

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

1: Abonnements-konceptet‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber

10. maj 2023

Måske dette også kunne interessere dig…