65% vil fastholde abonnement, hvis det er fleksibelt

Ingen binding

Muligheden for fleksibilitet i abonnement – fx. via gratis prøveperioder, pause eller annullering, forskellige betalingsmuligheder osv – er en af de vigtigste årsager til, at folk vælger at abonnere. Det må komme bag på mange abonnementsforretninger, i hvert fald hvis man ser på, hvor mange, der gør det svært at opsige abonnementet. For det får mange potentielle abonnenter til at vende abonnementet ryggen, hvis der er bindinger, eller hvis det ser ud til at være svært at opsige.

Recurly, en platform til abonnementsstyring og fakturering, har for nylig udarbejdet en rapport, der fokuserer på forbrugernes abonnementsudgifter og trends på tværs af vigtige markeder. Og her er nogle ret interessante iagttagelser om, hvordan vi tænker som forbrugere.

Abonnementet skal være fleksibelt

Tilpasning og fleksibilitet er nøgleord for et attraktivt abonnement, hvis man spørger respondenterne i undersøgelsen. 65% af dem siger, at de vil genoverveje at annullere deres abonnement, hvis de kan tilpasse deres planer. Hele 77% siger, at de ville være mere tilbøjelige til at abonnere, hvis det er nemt at annullere abonnementet. Det er en meget høj procentdel, der vender ryggen til virksomheder som Amazon, der lægger en helt række af forhindringer ind i deres annulleringsproces.

Oscar Wall, General Manager, EMEA hos Recurly, siger: “Det viser, at hvis virksomhederne giver abonnenterne mulighed for at tilpasse deres abonnementer og opfylde deres individuelle behov, vil det øge chancerne for at fastholde dem.”

Abonnementsforretningerne må ikke sove i timen

For år tilbage, da abonnementer ikke var så udbredte, var der færre valgmuligheder. Man var nødt til at tage det, der blev udbudt, men de fleste syntes, at det var en praktisk løsning. Men efterhånden som der kommer flere valgmuligheder begynder forbrugerne at stille krav. Og når forbrugerne står overfor en buffet af valgmuligheder, vælger de natuligvis det mest attraktive. Det kan man ifølge Oscar Wall også se i rapportens resultater:

”Generelt set så vi, at når der bliver flere og flere valgmuligheder for forbrugerne inden for abonnementer til forskellige varer og tjenester, bliver de lige så krævende med hensyn til valg og tilpasning. Det er en fællesnævner i hele rapporten – at de ønsker, at deres abonnementer skal have flere funktioner. De ønsker at kunne gøre mere og administrere abonnementerne på mere avancerede måder.”

Fleksibiliteten gælder også betalingen

Rapporten fremhæver også betalingsmuligheder som en vigtig faktor for abonnenter. At kunne vælge betalingsdato, tilpasse betalingsmetoder og betalingsdatoer blev vurderet positivt af respondenterne. Dette viser, at abonnenterne ønsker fleksibilitet og bekvemmelighed i betalingsprocessen, og det kan være afgørende for, om de vælger at abonnere eller fortsætte med deres abonnement.

Alt i alt viser rapporten, at abonnementsvirksomheder skal være opmærksomme på forbrugernes behov for tilpasning, fleksibilitet og bekvemmelighed for at fastholde og tiltrække abonnenter.

58% af de adspurgte i rapporten har i løbet af de sidste 12 måneder startet mellem ét og tre abonnementer. De mest populære kategorier er:

 • Streaming af videoabonnementer 56%
 • streaming af lyd 29%
 • gaming 22
 • sundhed og fitness 20% og
 • mad og drikke 15%

Kilde: Recurly
Foto: Shutterstock

Gør du det svært at udmelde sig?

Vi oplever desværre mange abonnementsforretninger, der gør det yderst besværligt at melde sig ud. Her bør man ikke lade sig inspirere af USA, hvor det nærmere er reglen end undtagelsen, at udmeldelsesprocessen er tæt på umulig. I Danmark skal det være lige så nemt at melde sig ud, som det var at melde sig ind, ifølge Forbrugerombudsmanden.

Selv om du ikke er kommet i gang med din abonnementsforretning endnu, skal du tænke på udmeldelse.

 • 1:1 CREATE
  Ud over udmeldelse skal du naturligvis have styr på et hav af andre forhold. Det kan vi hjælpe dig med at få overblik over. Vi guider dig fra idé til launch af din abonnementsforretning og leder dig uden om de største forhindringer på vejen.

Måske er en besværlig udmeldelsesproces årsagen til, at du ikke får nye medlemmer.

 • Business Review
  Vi kan finde ud af, hvad årsagen er til, at du ikke får så mange medlemmer, som du forventer. Når vi gennemgår din abonnementsforretning fra A til Z er ind- og udmeldelsesprocessen en del af gennemgangen. Du får alle vores indsigter efterfølgende sammen med forslag til, hvad du skal ændre eller implementere for at få en tip top forretning.
 • 1:1 SCALE
  Når vi skræddersyer et Scale forløb, ser vi selvfølgelig også på udmeldelsesprocessen. VI guider dig også til at gøre dit abonnement appetitligt for potentielle under, så de nemt kan se, hvad det går ud på, og hvordan de nemt melder sig både ind og ud.

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Indsigt og Analyser

20. september 2023

Måske dette også kunne interessere dig…