Spam og Markedsføring i abonnements­tjenester

Sender din abonnementsforretning spam til medlemmerne eller potentielle kunder? Når man driver en abonnementsbaseret virksomhed, er det naturligt at ville nå ud til potentielle kunder gennem forskellige markedsføringskanaler. Men det er vigtigt at være opmærksom på den juridiske ramme, især i forhold til digital kommunikation, så man undgår at overtræde gældende lovgivning.

Markedsføringsloven og spam:

I Danmark beskriver Markedsføringsloven de retningslinjer, som virksomheder skal følge, når de kommunikerer elektronisk med forbrugerne. Den danske forbrugerombudsmand er meget opmærksom på, om en virksomhed kan betegnes som en abonnementsfælde. Eller om det er abonnementsforretning spam, der sendes ud til kunderne. Så derfor bør du sørge for at kende til nedenstående termer:

  • Uanmodet elektronisk post: Generelt set er det forbudt at sende markedsføringsmateriale via elektronisk post (som e-mails eller SMS-beskeder) til personer, som ikke udtrykkeligt har bedt om det. Dette gælder selvfølgelig også for abonnementsbaserede tjenester.
  • Udtrykkeligt samtykke: For at en virksomhed lovligt kan sende markedsføringsbeskeder via e-mail eller SMS, skal forbrugeren først have givet sit udtrykkelige samtykke. Dette betyder, at forbrugeren aktivt skal have tilkendegivet, at han eller hun ønsker at modtage sådanne beskeder. Et præ-afkrydset felt på en tilmeldingsformular tæller f.eks. ikke som et udtrykkeligt samtykke.
  • Tydelig afmeldingsmulighed: Selv med samtykke skal hver elektronisk markedsføringsmeddelelse tilbyde en klar og nem måde for modtageren at afmelde sig (unsubscribe) fra fremtidige meddelelser. Dette skal være uden omkostninger for modtageren.
  • Abonnementsrelaterede beskeder: Mens markedsføringsbeskeder kræver samtykke, kan beskeder, der direkte vedrører det eksisterende abonnement (f.eks. fakturaer, serviceopdateringer eller vigtige meddelelser om abonnementet) sendes uden forudgående samtykke. Dog skal man være opmærksom på ikke at inkludere markedsføringsindhold i disse beskeder uden samtykke.

Relevans for abonnementsbaserede virksomheder:

For en virksomhed, der tilbyder abonnementer, kan det være fristende at benytte e-mail- eller SMS-markedsføring for at tiltrække nye abonnenter eller for at tilbyde eksisterende abonnenter nye produkter eller tjenester. Dog er det essentielt at følge Markedsføringslovens bestemmelser nøje for at undgå bøder og negativ opmærksomhed.

Generelt anbefales det at være transparent og respektfuld over for forbrugernes ønsker og rettigheder, når man markedsfører sin abonnementsbaserede virksomhed. Overholdelse af Markedsføringsloven og god praksis kan ikke kun undgå potentielle juridiske problemer, men også opbygge tillid hos forbrugerne.

Læs mere i vores abonnementsguide

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Sådan gør du

23. oktober 2023

Måske dette også kunne interessere dig…