#27 Jesper P Kristiansen – Bogmarkedet 📚

Om Jesper P. Kristiansen

Online magasinet Bogmarkedet.dk kan dateres helt tilbage til 1854. Jespers rejse med Bogmarkedet.dk startede dog næsten 150 år senere. I 2002 kom han nemlig ikke ind på Journalisthøjskolen i Aarhus. I stedet havnede han, efter nogle år i Dansk Supermarked, på et indkøbskontor hos Indeks Retail, som ejer Bog & Idé. Det bragte ham videre til LICS, der repræsenterer bogforlag hos boghandler og laver sparring i forhold til salg og markedsføring. Derfra var skridtet til redaktør ikke særlig stort, da ejeren af LICS, Kristian Sondt, købte Bogmarkedet.dk.

Erfaringen med salg kommer Jesper til gode nu, for siden 1. januar 2023 er det ham, der ejer Bogmarkedet.dk. Her i det første år, hvor Bogmarkedet 100% ligger i Jespers hænder, skal han finde ud af, hvilken retning han ønsker at tage det i. Det er en vigtig beslutning, for onlinemagasinet har været på randen af konkurs to gange inden for de seneste ti år.

Vi har talt med Jesper og spurgt til hans Do’s & Don’ts

DO ✅

Jeg synes, det er modigt at overtage et medie, der er gået konkurs eller har indgivet konkursbegæring flere gange. Hvad er årsagen til, at du springer ud i det?

Jeg tror, jeg har en form for drive, ihærdighed og stædighed, der gør, at det skal lykkes. Jeg holder unægtelig meget af branchen, og jeg kan godt lide, at branchen ved, hvad der sker andre steder end lige i deres egen lille andedam. Jeg har det godt med at være manden bag det.

Det lyder ikke til, at det har været led i en karriereplan?

Nej, overhovedet ikke. Med livet har jeg lært, at man skal tage de chancer, som byder sig nogle gange, og ikke stå stille det samme sted i for lang tid ad gangen. Og dermed passer mine nuværende funktioner også ret godt, fordi det står alt andet end stille.

Du må have gjort dig nogle tanker om, hvad det er, der skal til, for at få det her til at blive en god forretning, samtidig med at du måske også er løbet ind i nogle problemer, som du ikke havde forestillet dig?

Det er jo klart, at vi har lært det på den hårde måde. Vi fandt ud af, at det var ret tidskrævende. Der var en stejl læringskurve til at starte med, fordi vi overtog et abonnementssystem og en abonnementsstruktur, som vi først skulle lære at kende indefra. Først og fremmest havde vi en ambition om at være tilgængelige for så mange som muligt. Det er i princippet stadig min ambition. Men vi lærte også ret hurtigt, at det der med en betalingsmur, som er en ting, som jeg gerne ville være foruden, er nødvendig for at kunne fastholde og tiltrække abonnenter. Det er stadig noget, jeg overvejer. Hvor Bogmarkedet skal bevæge sig hen.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at gøre det frit tilgængeligt for alle på sigt. Økonomien kan ikke holde til det nu. Men jeg er meget inspireret af The Guardian og Mediano, der har frivillige abonnenter. Abonnenterne er jo en væsentlig del af min samlede økonomi, så det er ikke bare noget, som man bare lige gør.

Du sagde inden vi gik i gang, nemlig at det handler om at tage de chancer, der byder sig. Vil du sige til folk, at hvis de får sådan en mulighed her, så kan de gøre det, selvom de ikke aner, hvad det er, de går ind til?

Ja, næsten. Det skal selvfølgelig være med det jyske forbehold, at der også er noget fornuft i det. Men vigtigst er det, at man har maven med i det, man gør. Hvis du ikke har maven i orden i forhold til de chancer og muligheder, du prøver at gribe, så skal du ikke gå den vej. Det er en læring, som jeg har haft, og som jeg også gerne deler med andre.

Så det kan være en rigtig god “do”, at når man går i gang med sådan noget her, næsten uanset hvad det er, så er det super vigtigt, at man har en god mavefornemmelse. Et andet “do” handler om, ikke at tage sine læsere og sine brugere for givet. Man bliver nødt til at producere noget indhold, som de finder en værdi i, for at fastholde dem som brugere og abonnenter, og dermed have det økonomiske grundlag for at drive et medie. Eller en abonnementsvirksomhed. Hvis du ikke leverer løbende værdi til dine brugere, abonnenter og medlemmer, så er de væk.

Det er vigtigt at have maven med sig, i det man gør, og så ikke tage sine brugere eller medlemmer for givet.

Jespers DO: Det er virkelig vigtigt, at man ikke tager sine medlemmer for givet.

 

DON’T ❌

Hvordan har du arbejdet med at få det gjort rentabelt?

Det kræver det jo, at du har noget indtjening, og den indtjening skaber du ved at have nogle abonnenter eller annoncerer, som føler, at det er noget værd. Og det er jo gennem at lave noget indhold, som er unikt, og som folk gerne vil betale for. Fordi det er jo lidt oppe i tiden, at folk faktisk godt vil betale for kvalitet og for indhold, hvis det giver dem værdi.

Jeg har et mål om at gøre det gratis og frit tilgængeligt på et tidspunkt. Mine tanker går på, hvordan jeg kan gøre den vision rentabel i virkeligheden. Mediano har jo det her med, at det er tilgængeligt for alle, og så er der noget, som kun er for dem, som er frivillige abonnenter. Det tror jeg, jeg kommer til at læne mig op ad på en eller anden måde.

Mange medier snakker om, hvor svært det er at holde næsen oven vande. Jeg er meget lidt fan af clickbait. Så jeg kunne godt tænke mig at gøre op med det og gå en anden vej. Men det handler jo også om at kigge på konkurrenterne, i forhold til hvordan de gør, og så finde ud af, hvordan jeg skiller mig ud i forhold til dem.

Du har gjort dig rigtig mange tanker om, hvad er det, du gerne vil, hvad dit mål er, og hvordan du når derhen. Var det sådan helt fra starten, at du vidste, at det her, det skrotter vi med det samme, det er ikke det, jeg vil?

Jeg tror, jeg med det samme vidste, at jeg ikke ville være som de andre. Jeg vil ikke være en, som laver cheesy overskrifter for at få folk til at klikke. Det skal ikke være økonomien, det skal ikke være clicks og trafikken, der skal drive det her. Det er passionen, som skal drive det. Og det er jeg meget bevidst om. Når man laver en betalingsmur, så har man også en forpligtelse til ikke at kapitalisere på det, der er større end økonomi.

Hvis der er indhold, som handler om fx retten til at ytre sig, til at tale, til at skrive… Jeg oplever mange steder i USA og England, at der er censur på bøger. Den viden vil jeg aldrig nogensinde kun gøre tilgængeligt for betalende abonnenter, fordi det er så vigtigt et budskab. Så det er jo en del af missionen. Det er jo netop det der med, at nogle ting er større end det økonomiske, og det skal ikke låses væk. Det skal ikke gemmes væk. Det er ikke noget, der skal kapitaliseres på.

Så hvis man har en stemme, og det har du jo med Bogmarkedet, så skal man bruge den fornuftigt?

Ja, præcis. Og det kan jo netop være at sige, at der er censur, og at det vil jeg simpelthen ikke være med til. Jeg synes ikke, at jeg som person er vigtig i det her. Det handler om det medie, som jeg driver.

Hvad er det så, du prøver at undgå, eller vil anbefale folk at undgå?

Det er jo netop det her med at skille sig ud fra andre. Jeg har altid arbejdet med afsætning og salg. Hvordan kan man skille sig ud, og hvordan kan man gøre en forskel for kunden. Det fylder jo meget i min tilgang. For mig handler det ikke om at tjene penge. Det handler i virkeligheden om, hvordan jeg laver det bedste produkt til kunderne.

Jeg har et medie, der skal fungere. Jeg skal kunne leve af det. Så der skal være en balance mellem indtjening, og så min mere overordnede vision om, at alle skal kunne have adgang til det her. Men jeg kan jo ikke bare forære tingene væk. Jeg er jo nødt til at have en eller anden balance. Jeg bruger det lidt som inspiration til at sige, at der ikke skal være negativ information hver dag. Særligt ikke, når man er i en bogbranche, hvor folk faktisk går og bekymrer sig for inflation, og om bogen dør for 117. gang lige om lidt. Så vi har også brug for nogle positive historier. Vi har brug for gode fortællinger fra branchen, så vi også kan bevare optimismen.

Det er en balance, og der føler jeg nok en form for medansvar i forhold til at holde gejsten oppe i branchen. Fordi man som medie jo har en vis influencer grad, som man bliver nødt til at vedkende sig, når man formidler. Hvad er det, man formidler eller kuraterer til sine brugere og følgere. Hvad er mit ansvar i forhold til at formidle viden?

Jespers DON’T: Lad være med at gøre ligesom alle andre. Og undgå clickbait. 

Optimering og videreudvikling af abonnementsforretningen

I vores unikke 1:1 CREATE forløb, bygger vi din nye abonnementsforretning SAMMEN med dig. Et 1:1 forløb er den mest effektive udviklingsproces der findes, og den proces der giver dig det bedste resultat!

1:1 SCALE forløb er et effektivt rådgivnings- og sparringsforløb på 3-6 etaper med Andreas Dirksen. Vi skræddersyr forløbet med afsæt i virksomhedens situation og mål, og forløbet skifter mellem vidensformidling og eksekvering.

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Måske dette også kunne interessere dig…