Undgå at skabe en abonnementsfælde

abonnementsfælde

Abonnementsfælde er en betegnelse, som en gang imellem bruges om abonnementsforretninger, som brugerne af den ene eller anden grund er blevet utilfredse med.

Utilfredsheden kan efter din opfattelse være berettiget eller ej, men det er en betegnelse, som givetvis ikke gør noget godt for din business, og som kan være svær at komme af med igen.

Det at drive en abonnementsforretning gælder dybest set om to ting: At få medlemmer og at fastholde medlemmer. Begge dele fås ved at skabe en forretning, som kunderne har tillid til, og hvor de vedvarende oplever at få en værdi af deres medlemskab, som overstiger den pris, som medlemskabet koster.

De fem ting, du som minimum bør gøre for at minimere risikoen for, at din forretning bliver opfattet som en abonnementsfælde, er alle funderet i tillid og værdi. Ingen medlemmer ønsker at føle sig snydt, når de signer op i din abonnementsforretning – de ønsker at få mest mulig værdi af deres medlemskab.

5 tiltag du som minimum bør gøre

For at minimere risikoen for at din abonnementsforretning risikerer at blive opfattet som en abonnementsfælde, bør du minimum gøre disse fem ting:

✅ Tydelighed. Gør det tydeligt for brugerne, at der er tale om et medlemskab, og hvad det koster. Hvis ikke det står brugerne klart, at de opretter et medlemskab i forbindelse med at indmelder sig, har du allerede der lagt kimen til en stribe utilfredse medlemmer.

Det er ikke nok at skrive det i betingelserne, for stort set ingen gider at læse betingelser – de er blevet så alenlange, at de af de allerfleste blot afkrydses som “accepteret”. Så kom upfront med, at du tilbyder et medlemskab, hvad det koster, og om der eventuelt er nogle bindinger.

✅ God onboarding. En god onboardingproces af nye medlemmer er næste step til at minimere risikoen for, at din abonnementsforretning bliver opfattet som en abonnementsfælde. Formålet med onboardingprocessen er

    1. At få dine medlemmer til at forstå hvordan medlemskabet fungerer
    2. At få dem bevidste om den værdi som medlemskabet giver dem
    3. At få dem i gang med at bruge medlemskabet, så de oplever at få værdi af det

Medlemmer der oplever at betale måned efter måned uden at få værdi ud af medlemskabet – måske fordi de ikke ved hvordan det fungerer – kan godt opfatte din forretning som en abonnementsfælde. Den opfattelse deler for eksempel en del af medlemmerne i fitnesscentre, der betaler hver måned, men ikke får brugt deres medlemskab, og dermed heller ikke får værdi af det.
Rent praktisk kan du for eksempel give de nye medlemmer den information via mails, fysiske breve og telefonopkald. Det vigtige er, at de får informationerne snarest efter, at de har indmeldt sig. Dvs. indenfor de første 1-2 uger.

✅ Ingen bindinger. De fleste hader bindinger, især hvis de først opdager dem, når de gerne vil udmelde sig. Mange holder derfor særligt øje med, om der står “ingen binding” allerede inden de indmelder sig.

Hvis du kører med bindinger i dit medlemskab, øger du risikoen for at blive betragtet som en abonnementsfælde. Især hvis medlemmet ikke ser bindingerne eller glemmer dem. Du mindsker også antallet af medlemmer som du får ind din foretning som følge af den lavere medlemskonvertering. Så drop bindingerne og få en mere tillidsvækkende og bedre forretning.

✅ Vedvarende værdi. Hvis medlemmerne ikke bruger deres medlemskab, får de ingen værdi af det, og vil før eller siden udmelde sig. Det er derfor din opgave at sikre, at de løbende inspireres og motiveres til at bruge medlemskabet. Det kan du f.eks. gøre ved jævnligt at gøre dem opmærksomme på gode tilbud, nye features, spændende nye varer eller services osv.

Især bør du målrette din kommunikation til de medlemmer, der har været inaktive i den seneste tid. De medlemmer er nemlig mest i risikozonen for at udmelde sig, fordi de pt. ingen værdi får af medlemskabet. Og medlemmer der ingen værdi får af deres medlemskab men blot betaler hver måned, kan du godt risikere med tiden vil opfatte din forretning som en abonnementsfælde.

✅ Nem udmeldelse. Det femte tiltag mod at minimere risikoen for at din abonnementsforretning bliver opfattet som en abonnementsfælde, er at gøre det super nemt for medlemmerne at udmelde sig igen. Det lyder måske lidt paradoksdalt, at du skal gøre det let at udmelde sig, når hele forretningen i en abonnements business ligger i at fastholde flest mulige medlemmer i længst mulig tid.

MEN du skal ikke fastholde medlemmerne ved at gøre udmeldingen vanskelig. Du skal i stedet gøre dit medlemskabet så attraktivt og værdiskabende for dem, at de har lyst til at være medlemmer hos dig forever. Hvis du gør det super nemt at udmelde sig, har du tilmed en chance for, at de på et senere tidspunkt har lyst til at indmelde sig igen hos dig. Den mulighed forpasser du med garanti, hvis det er en kamp og tidskrævende at udmelde sig.

Den stærke abonnementsforretning

Ved at implementere ovenstående fem tiltag, for at minimere risikoen for at din business opfattes som en abonnnementsfælde, skaber du samtidig en langt stærkere forretning.

Den succesfulde abonnementsforretning har nemlig først og fremmest fokus på at skabe relationer til medlemmerne og gøre relationerne så lange og dybe som muligt.

Hvis du ønsker hjælp, viden, sparring og inspiration til, hvordan DU skaber en stærk abonnementsforretning, så tag et kig på vores læringsplatform SignUp Succes.

Via MasterClass videokurset får du vist, hvordan du udvikler, optimere og skalerer din abonnementsforretning ved hjælp af den 20-trins Abonnementskonge model. Du får også adgang til ugentlige Life Sessions med Q&A, inspirerende podcast-interviews med founderne af de bedste abonnements-businesses, medlemsrabatter og meget mere.

SignUp Succes er din genvej til at skabe en abonnements million business.

Du kan forudbestille bogen her

Join Sign Success nu, og skab
en abonnements million business 😊

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

abonnements ekspert‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Fordelsklubber

Måske dette også kunne interessere dig…

SignUp Academy

Beddingen 11, stuen 4
9000 Aalborg
CVR: DK-38913557

+45 31 13 95 80

ad@signupacademy.com

Nyhedsbrev

Seneste blogindlæg