Abonnement trends 2021

abonnement trends

Abonnement trends 2021 er overskriften på dette blogindlæg, hvor vi vil prøve at se lidt ind i fremtiden:

  • Hvilke abonements tendenser spotter vi i SignUp Academy?
  • Hvad kommer vi til at se mere til i 2021?
  • Hvilke krav stiller vi forbrugere til abonnementsforretningerne?
  • Hvad skal du og din virksomhed især være opmærksom på?

At tage et kig ind i fremtiden, er spændende og relevant for at kunne gribe mulighederne, når de byder sig. Konkurrencen er i de fleste brancher benhård, og hvis ikke du konstant udviker din forretning, bliver du overhalet af de virksomheder der gør.

I det følgende kommer vi ind på i alt 10 væsentlige abonnements trends.

1. Abonnements-væksten fortsætter!

I 2020 går mere end 20% af al B2C online handel til abonnementer, jvf. opgørelser fra FDIH. Og prognosen er klar: Der vil blive brugt endnu flere penge på abonnementer i 2021.

Ikke bare på de klassiske abonnements-produkter som internet, telefoni, måltidskasser og fitness. Der popper konstant abonnements-tilbud op i nye brancher, og den tendens vil fortsætte.

Dog ikke lige meget i alle brancher og for alle typer abonnementsforretninger. Der kan også komme nogle bump på vejen, som du vil kunne se i de følgende bud på trends i 2021.

Men overordnet set. vil antallet af abonnementsforretninger fortsætte med at vokse i 2021.

2. B2B brager frem!

Hvor vi i SignUp Academy for 2-3 år siden primært hjalp B2C-virksomheder med at skabe en succesfuld abonnementsforretning, har vi de seneste par år hjulpet mindst lige så mange B2B virksomheder. Altså virksomheder, der sælger deres produkter, services og ydelser til andre virksomheder.

Det er nemlig også blevet almindeligt for virksomheder at købe abonnement på alt fra printere til kontormøbler, kurser og HR-ydelser. Den trend er vi sikre på vil fortsætte med mindst samme styrke i 2021.

Det er i den forbindelse også interessant, at det er de SAMME 20 trin der skal til for at få succes med en B2B-abonnementsforretning som det er med en B2C virksomhed der sælger til private.

Forskellene mellem B2B og B2C er små når det kommer til abonnementsforretninger, og målet er det samme: At skabe så lange og dybe relationer som muligt til kunden.

Derved skabes den bedste forretning på den lange bane!

3. Abonnements træthed spores!

Undersøgelser i USA viser en begyndende træthed / mæthed mht. at der er en grænse for, hvor mange abonnementer vi ønsker og kan overskue at have på samme tid.

Især når det drejer sig om “nice to have” abonnementer som f.eks. streamingtjenester og andre underholdnings-abonnementer.

Når det kommer til “need to have” abonnementer som f.eks. kontor-software, ses der en væsentælig mindre grad af træthed.

En løsning på den begyndende abonnements-træthed er at give stor løbende værdi til dine medlemmer, så det ikke er dit medlemskab, de eventuelt fravælger.

Desuden ser vi flere og flere “bundles” hvor f.eks. et mobil-abonnement også giver adgang til streaming af podcasts, magasiner, bøger og film. På den måde bliver det samlede antal medlemskaber reduceret for brugeren, uden at nogle af medlemskaberne i pakken fravælges.

I 2021 vil det givetvis komme endnu flere samarbejder mellem abonnements-forretninger i form af disse bundles.

4. Viden på abonnement!

Abonnement på viden og manpower bliver almindeligt i virksomhederne, og det giver god mening.

For hvorfor ansætte en HR-, regnskabs-, SoMe-, eller grafiker/marketing/ kommunikations-medarbejder, hvis det fungerer lige så godt at abonnere på den relevante viden og manpower? Endda på en fleksibel måde, hvor ydelserne kan skrues op og ned i takt med behovet.

Især de seneste halvandet år, har vi hjulpet en lang stribe virksomheder med at sælge deres viden og manpower via abonnement. Hvis medlemskaberne skrues rigtigt sammen, kan opnås en række store fordele for virksomheden:

  • Stor skalerbarhed, således at indtjeningen kan vokse uden at udgifterne vokser tilsvarende
  • Et betydeligt mersalg af ydelser der ikke er omfattet af medlemskabet
  • Skabelse af langt større kundeloyalitet
  • Generering af faste automatiske indtægter, der skaber en stærkere, mere robust og økonomisk mere forudsigelig forretning

5. Fra ejerskab til adgang!

Trenden med at vi ønsker at KØBE mindre end  vi gør i dag, og i stedet få ADGANG til det hele vil fortsætte i 2021.

Både som vi kender det nu, hvor det er muligt for et mindre beløb pr. måned at få adgang til alt fra biler og rengøringshjælp til tøj og bøger.

Men også i form af nye abonnements-tjenester, hvor du f.eks. kan abonnere på dine møbler, smykker og ure. Kendetegnende for mange af disse adgangstjenester er, at der er en stor grad af fleksibilitet, hvor du kan skifte så ofte du vil.

Og det giver god mening. for hvorfor have den samme røde sofa i 15 år, hvis du i stedet kan abonnere på dine stuemøbler og skifte til en blå sofa eller den nyeste model hvert år?

Denne zapper-kultur som de unge er vokset op med og elsker, vil vi se meget mere af fremadrettet, understøttet af nye spændende abonnements-tjenester.

6. Retail kommer også med!

Året 2020 har vi oplevet som et gennembruds-år for retail i forhold til også at tage abonnements-modellen til sig, og vi er ikke i tvivl om, at denne vækst vil fortsætte i 2021.

Alt fra briller til vitaminer og dagligvarer kan vi allerde i dag få via abonnement. Det mindsker upfront udgiften. Der kan som nævnt indbygges stor grad af fleksibilitet i abonnementet, og det samme gælder convenience.

Vi søger som forbrugere hjælp til at få en lettere hverdag, og det kan relevante medlemskaber der giver stor løbende værdi hjælpe med til.

Og med Amazon pustende i nakken med deres imponerende stærke Prime fordelsklub, har alle retail forretninger et kæmpe incitament til selv at komme i gang med en abonnementsmodel. INDEN Amazon Prime kommer til Danmark!

7. One size fits all er død!

I abonnements-revolutionens første år, var det normalt at der kun var ét abonnement at vælge mellem. Sådan er det ikke længere. Vi ønsker som forbrugere og som virksomheder at vælge det abonnement, der bedst muligt passer til vores behov.

Det betyder, at vi eksempelvis vil kunne vælge hvor ofte vi ønsker at modtage de nye barberblade som vi abonnerer på, hvor god kvalitet vi ønsker at se filmen i eller hvor mange personer der skal kunne bruge vores nye Office-licens.

One size fits all konceptet fungerer ikke så godt mere, fordi andre parametre end “billigste pris” der afgør, om vi vælger medlemskabet, f.eks. graden af fleskibilitet og convenience.

8. De 17 verdensmål!

Også indenfor abonnements-verdenen vil elementer som bæredygtighed, klima og ansvarlighed spille en stadig større rolle. Nye abonnementsforretninger vil poppe op, der hjælper os forbrugere og virksomheder med at leve op til verdensmålene.

Vi har i forvejen deletjenester indenfor f.eks. transport og cirkulære abonnementskoncepter der hjælper os med at tøjet bliver genbrugt.

Den slags tjenester, der både giver værdi for medlemmerne og samtidig er i tråd med et eller flere af verdensmålene vil vi se mange flere af.

Det mærker jeg i stor grad, når jeg er ude på undervisningsinstitutionerne og holde fordrag. 80% af de unge mennesker der ønsker at starte egen virksomhed, vil ønsker at gøre det som en abonnementsforretning.

De er vokset op med at få deres underholdning, transport og software via abonnement, og elsker det! Og rigtig mange af dem tænker et eller flere af verdensmålene ind i deres kommende forretning.

9. Transparensen øges!

Der er dybest set to forudsætninger der skal være opfyldt, for at vi tilmedler os et medlemskab: Tillid og værdi.

Kravene til graden af tillid der skal være til stede, når vi køber et medlemskab, er langt større, end hvis vi bare køber en vare.

Årsagen er, at når vi køber et abonnement, committer vi os til en længere relation til virksomheden. Vi betaler i forventning om at virksomheden også eksisterer om et halvt år, at de leverer hvad de har lovet osv. Længere relationer kræver en større grad af tillid!

En forudsætning for at denne tillid er til stede, er at der er fuld transparens om medlemskabet, så det er tydeligt og let forståeligt:

  • Hvad medlemskabet koster?
  • Hvad man evt. binder sig til?
  • Hvordan man opsiger det?

For at øge transparensen, tilbyder flere og flere banker en ekstern service, hvor deres kunder får et fuldt overblik over alle deres abonnementer. Og kan opsige dem med et swipe i netbanken, uden at skulle kontakte abonnementsforretningen.

Denne øgede transparens medfører øgede krav til abonnementsforretningerne om hele tiden både at give værdi og at vise værdien til deres medlemmer. Ellers taber de med et swipe til andre abonnementsforretninger, der er bedre til at give og vise værdien til deres medlemmer.

Nutidens succesfulde abonnementsforretning er transparent og hjælper medlemmerne til at få maksimal værdi af deres medlemskab!

10. Amazon Prime kommer!

Da Amazon i 2. halvår 2020 gik ind i Sverige, var det uden deres mægtigste våben: Fordelsklubben Amazon Prime.

Prime er verdens største fordelsklub med mere end 150 mio. medlemmer, og alene i medlemsbetalinger indkasserer Amazon mere end 100 milliarder kroner om året!

Men det er kun toppen af isbjerget! Det anslås nemlig, at Amazon Prime dertil genererer et mersalg til Amazon på over 1.000 milliarder kroner om året. Det betyder, at Prime fordelsklubben i alt står for omkring 70% af Amazons samlede omsætning!

Årsagen er, at Prime-medlemmer køber meget mere end ikke-medlemmer, fordi de får medlemsrabatter, fri fragt, presale-adgang osv. Alt sammen fordele som de kun får værdi af, hvis de køber noget. Så det er klart, at de køber mest muligt på Amazon!

Amazon Prime vil blive en gamechanger, når den kommer til Danmark, og vi vil se endnu flere danske virksomheder gå abonnements-vejen i 2021, for at stå bedst muligt rustet til når Prime snart kommer til Danmark!

Sådan kommer DU i gang

Hvis du også ønsker at komme i gang med at skabe en abonnementsforretning, kan vi i SignUp Academy hjælpe dig på flere forskellige måder:

For dig der ønsker at udvikle en abonnementsforretning:

  • 1:1 CREATE
    Et rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som både hjælper dig med at udvikle en abonnementsforretning fra idé til launch, og som hjælper dig med at få og fastholde flest mulige medlemmer
  • StartUp Challenge forløb
    Vores populære 6-ugers forløb. For dig der vil i gang med en abonnements-forretning, og som har et lille budget.

For dig der allerede er i gang med en abonnementsforretning, og ønsker at optimere, videreudvikle og skalere den:

  • 1:1 SCALE
    Et skræddersyet rådgivnings- og sparringsforløb der er målrettet din forretning. som hjælper dig til at nå dine mål og løfte din forretning til next level
  • Challenges
    Vi hjælper dig med optimere og vækste din forretning på ét område af gangen via video lessons, månedlige live sessions, din personlige online arbejdsbog og en 30-dages mission.

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforreting”

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål til noget eller er i tvivl om hvordan du bedst kommer i gang, så kontakt os via denne kontaktformular.

Vi ser frem til at hjælpe dig.

Om forfatteren

Dette blogindlæg – abonnements trends 2021 – er skrevet af Andreas Dirksen, CEO & Co-founder af SignUp Academy og forfatter til den internationale bestsellerbog SignUP.

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

5: Skalering‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber

2. december 2020

Måske dette også kunne interessere dig…