Vane og bekvemmelighed er primære faktorer, når vi handler

I dag er forbrugerne blevet mere selektive og krævende, end de var for bare få år siden. De forventer ultimativ bekvemmelighed, fleksibilitet og værdi for pengene, især i lyset af stigende leveomkostninger. Abonnement giver forbrugerne får netop dette. E-handelssektoren står over for en række udfordringer, der er forbundet med konstant skiftende forbrugerpræferencer og et stærkt konkurrencepræget marked.

Den fransk-baserede, globale betalingsserviceudbyder, Worldline, offentliggjorde i sommer en undersøgelse, der viser forbrugernes ændrede adfærd ved online shopping. Undersøgelsen viser, at stigende leveomkostninger får forbrugerne til at ændre deres shoppingvaner og fokusere på at spare penge.

En afgørende faktor for succes er evnen til at tilpasse sig hurtigt og effektivt. Derfor er det en fordel at kunne være på forkant med udviklingen. Men hvordan er man det, og hvordan skal man navigere i disse udfordringer?

Skiftende forbrugerpræferencer

Der er en tendens til at forbrugerne skærer ned på deres online shopping, og kampen om de færre kunder bliver mere og mere hård. Stigende leveomkostninger og øget opmærksomhed på alt fra økonomi til klima får forbrugerne til at ændre deres shoppingvaner og fokusere på at spare penge. E-handelsvirksomheder står derfor over for udfordringen med at udvikle og vedligeholde en stærk forbruger-først-tilgang for at opnå profitabilitet.

De stigende leveomkostninger betyder dog også, at 77% af forbrugerne i undersøgelsen shopper online mindst en gang om måneden – eller mere.

Væksten i abonnementsmodeller

For at imødekomme disse krav har mange e-handelsvirksomheder vendt opmærksomheden mod abonnementsbaserede modeller. Disse modeller tilbyder en pålidelig kilde til tilbagevendende indtægter og økonomisk stabilitet, især for virksomheder med sæsonbetonet salg.

Selvom onlinesalget falder, er kunderne stadig åbne over for nye teknologier. Abonnement appellerer til forbrugerne ved at tilbyde den ønskede bekvemmelighed og øjeblikkelig adgang til produkter og tjenester. Ved udgangen af april 2023 anvender mere end 23% af forbrugerne mindst én detailhandelsabonnementstjeneste, hvilket understreger abonnementsmodellens voksende popularitet.

Ind med virtuelle shoppingassistenter, ud med metavers

Efterspørgslen efter teknologiske fremskridt betyder, at mellem 30% og 40% af forbrugerne ser frem til, at deres foretrukne mærker tilbyder forstærket virkelighed (AR). De ønsker virtuelle shoppingassistenter for at forbedre deres shoppingoplevelse. Ligeledes er social shopping også blevet mere populært. Det refererer til brugen af sociale medieplatforme til at fremme og sælge produkter og tjenester. Social shopping kombinerer e-handel med sociale medier for at tilbyde en mere integreret og interaktiv shoppingoplevelse.

Ifølge undersøgelsen har metavers-shopping dog ikke opnået den forventede popularitet. Denne form for shopping repræsenterer en fusion af virtuelle oplevelser og e-handel, og den tilbyder både unikke muligheder og udfordringer sammenlignet med traditionel online shopping eller social handel. Kun cirka en fjerdedel af forbrugerne i alle markeder ønsker at handle i metaverset.

Lignende varierende forventninger kan ses i forbindelse med live shopping og stemmebaseret shopping, da kun en tredjedel af forbrugerne forventer, at deres foretrukne mærker udvider tilbuddene om live shopping i fremtiden.

Stigende konverteringsomkostninger

En af de største udfordringer for e-handlere er de stigende omkostninger til at konvertere kunderne. Når konkurrencen er stor, er det vigtigt at fokusere på at opnå og fastholde “højværdikunder”. Det er dem, der fastholdes i lang tid, og som lægger mange køb hos e-handleren. Data viser, at vane og bekvemmelighed er de primære faktorer til fastholdelse og abonnementsmodeller spiller en nøglerolle her, idet de forbedrer kundefastholdelse og loyalitet. Mange forbrugere foretrækker abonnement. Desuden gør abonnement det lettere for virksomheder at forudsige indkomst og planlægge langsigtet vækst.

Tilpasning til økonomisk usikkerhed

I tilfælde af økonomisk recession er evnen til at spare på markedsførings- og reklameomkostninger afgørende. Abonnementsmodeller bidrager til dette ved at reducere behovet for konstant kundeerhvervelse og markedsføring.

Belønning og shoppingincitamenter øger loyalitet

Ifølge undersøgelsen fra Wordline er forbrugerne blevet betydeligt mere prisfølsomme end tidligere. De køber mindre, søger aktivt efter de gode tilbud og hele 43% bruger rabatter og kuponkoder hyppigere end tidligere. Dette resulterer i en øget præference for belønninger og lignende shoppingincitamenter. Vane og bekvemmelighed er også den primære faktor, når vi vælger, hvor vi køber ind.

Det er ikke nødvendigvis på hjemmemarkedet, man finder de bedste tilbud. Derfor stiger handlen på tværs af grænserne. Cirka halvdelen af respondenterne i undersøgelsen køber regelmæssigt varer i andre lande, og det gør behovet for fleksible betalingsmuligheder afgørende. Betalingskort stadig er favoritbetalingsmetoden for 58% forbrugerne. Dog udfordres betalingskort af de digitale wallets som den primære betalingsmulighed.

Strategiske overvejelser for e-handelsvirksomheder

E-handelsvirksomheder står over for markante udfordringer i 2023, men også mange muligheder. Ønsker man at udnytte abonnementsmodellernes potentiale er det vigtigt for e-handelsvirksomheder at overveje:

 • Hvilke produkter eller tjenester der er bedst egnet til abonnementstilbud.
 • Forståelse af, hvorfor forbrugerne ønsker abonnement på disse produkter eller tjenester.
 • Identifikation af den ideelle kundebase for disse abonnementer.

Ved at tilpasse sig forbrugerpræferencer, udnytte abonnementsmodeller og strategisk navigere i et konkurrencepræget landskab, kan de fortsætte med at vokse og trives trods vanskelighederne.

Undersøgelsen fra Worldline omfattede 6.000 respondenter fra seks europæiske lande: Belgien, Frankrig, Portugal, Spanien, Holland og UK.

Du kan downloade rapporten her

Vil du have et succesfuldt abonnement i din webshop?

I SignUp Academy er vores eneste mål at skabe succesfulde abonnementsforretninger. Vi kan hjælpe dig i gang med, eller vi kan hjælpe dig med at optimere din abonnementsforretning eller medlemsklub.

Hvis du ikke er kommet i gang med din abonnementsforretning endnu:

 • 1:1 CREATE
  Vi hjælper dit til at få overblik over alle de forhold, der er vigtige for at få en abonnementsforretning, som folk gider at melde sig ind i. Vi guider dig fra idé til launch af din abonnementsforretning, og vi leder dig uden om de største forhindringer, så du undgår de typiske begynderfejl.

Er du i gang og vil gerne have mange flere medlemmer:

 • Business Review
  Vi kan afklare, hvorfor du måske ikke får så mange medlemmer, som du forventer. Ved at gennemgå din abonnementsforretning fra A til Z, finder vi alle optimeringsmulighederne. Vi giver dig alle vores indsigter efterfølgende sammen med forslag til, hvad du skal ændre eller implementere for at få toptunet forretning.
 • 1:1 SCALE
  Et Scale forløb ser på din igangværende abonnementsforretning – eventuelt med udgangspunkt i et business Review, men det kan sagtens gennemføres uden. Vi guider dig til at gøre dit abonnement endnu bedre og helt optimeret.

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Indsigt og Analyser

28. november 2023

Måske dette også kunne interessere dig…