Tre ud af fire vælger abonnement frem for engangsbetaling

En forskningsundersøgelse viser, at kun en fjerdedel af danskerne mellem 18 og 40 år foretrækker at betale stykvis for nyheder eller medieindhold frem for at vælge en abonnementsordning. Dette resultat kommer bag på forskerne bag undersøgelsen og kaster nyt lys over betalingsvanerne hos den yngre befolkning.

Forskere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, har gennemført et to-årigt forskningsprojekt om mikrobetaling og datawalls. Det overordnede formål var at undersøge danskernes villighed til at betale for medieindhold på alternative måder end den traditionelle abonnementsmodel.

Undersøgelsen blev gennemført i fire faser, hvor forskerne gradvist indsnævrede fokus og konklusionerne blev mere tydelige. Først blev en gruppe danskere spurgt om deres præference mellem betaling med data eller stykvis betaling. Resultatet viste en generel skepsis over for betaling med data og en åbenhed over for mikrobetaling.

Derefter blev nyhedsmedier og kommercielle mediehuse også spurgt om deres holdning til mikrobetaling. Mens kommercielle mediehuse som Aller Media så potentiale i modellen, udviste klassiske nyhedshuse skepsis.

Teori vs praksis

I den tredje fase blev fokusgrupper bedt om at designe det “perfekte nyhedsmedie”, hvor flertallet pegede på en model, hvor brugeren kunne vælge mellem individuelle artikler eller køb på stykvis basis.

I den sidste fase blev 2700 deltagere i alderen 18-40 år bedt om at tage stilling til, om de ville betale for hver enkelt artikel, podcast eller video eller foretrække et fast abonnement for ubegrænset adgang. Resultatet viste, at kun en fjerdedel foretrak stykvis betaling, mens resten foretrak abonnement.

Det er interessant (men ikke overraskende), at selv om brugerne peger på stykvis betaling, når de bliver spurgt via fokusgrupper, så ændrer det sig, når de selv skal vælge. Brugernes adfærd er altså ikke nødvendigvis logisk og til at forudse, hvilket også fremgår af, at konklusionen kom bag på forskerne. Det skal man huske at tage med i sine overvejelser, hvis man arbejder med abonnement. Fokusgrupper og feedback er godt, men splittest og nøgletal, for at se kundernes adfærd er uundværlige.

Indholdet kan også afgøre valg af betaling

Undersøgelsen viser også, at der er forskelle i præferencer afhængigt af medieindholdet. Mens nyhedsindhold generelt er mindre egnet til stykvis betaling på grund af dets begrænsede holdbarhed, kan magasiner og andre typer indhold med længere levetid være mere egnede til denne model.

Selvom kun en mindre del af deltagerne viser interesse for mikrobetaling, mener forskeren, Aske Kammer, at denne betalingsform ikke bør afskrives fuldstændigt. Især blandt de yngre aldersgrupper er der stadig en betydelig interesse. Spørgsmålet er dog, om antallet er tilstrækkeligt til, at mediebranchen kan udvikle og administrere et system til stykvis betaling, samtidig med at abonnementsforretningen opretholdes.

Læs mere om undersøgelsen på dmjx.dk

Er du i tvivl om en abonnementsforretning er noget for dig?

Så kan du booke 10 minutters uforpligtende sparring, hvor du ud fra vores mangeårige erfaring får mere viden om, hvorvidt abonnement er noget for dig. Kontakt os og få helt uforpligtende rådgivning:

Book direkte i Andreas’ kalender

Book direkte i Mettes kalender

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Indsigt og Analyser

2. december 2023

Måske dette også kunne interessere dig…