})(jQuery);

Byg ikke din virksomhed på sociale medier

Forretningsmand lægger æg i flere kurve

Faren ved at bygge sit firma på en tredjepartsplatform som sociale medier

Mange virksomheder på sociale medier har hverken hjemmeside eller kundekartotek. De lever livet farligt, når de ikke selv er herre over data. Det gælder også abonnementsforretninger. Hele deres forretning ligger på det sociale medie, som de foretrækker. Sociale medier har revolutioneret den måde, vi kommunikerer og driver forretning på. Platforme som Twitter, LinkedIn, Snapchat, Facebook og Instagram tilbyder en vifte af muligheder for virksomheder til at markedsføre sig selv, nå ud til et stort publikum og opbygge et brand. Men selv om der stadig kan være fordele ved at drive virksomhed på sociale medier, er det ikke omkostningsfrit at bygge sit firma udelukkende på disse tredjepartsplatforme. Faktisk kan det være decideret dumt.

Både webshop, konsulentvirksomheder og abonnementsforretninger på sociale medier har oplevet, at de midlertidigt ikke har adgang til deres profil eller til deres business manager. For eksempel fordi de har delt indhold, som af en eller anden årsag er fundet i strid med reglerne. Derefter er deres profil blevet suspenderet i en periode. Det kan være irriterende og påvirke ens indtjening, fordi man ikke har mulighed for at annoncere og i det hele taget kommunikere med sine kunder. Hvis det sociale medie er ens eneste platform, kan det være ødelæggende for forretningen. For ikke at nævne dem, hvis profil helt bliver lukket eller slettet. Hele deres forretningsgrundlag er uden varsel forsvundet.

Begrænsninger og fejl på platformen

Alle virksomheder på sociale medier forsøger at gennemskue algoritmen på det medie, som de foretrækker. Men ingen ved præcist, hvordan man skal “opføre sig”, for at få makimalt ud af det. Da Elon Musk midlertidigt indførte begrænsninger på Twitter for, hvor mange tweets en bruger kunne se dagligt, oplevede mange problemer med indlæsningen af tweets. Notifikationer, omtaler, likes og lister blev ikke indlæst som normalt. Denne type problemer kan have store konsekvenser for professionelle brugere af Twitter, der er afhængige af tjenesten til at opbygge deres brand, fremme deres arbejde og bruge det som et værktøj til at sprede det budskab, de står for. Det samme er tilfældet med andre sociale platforme.

I tilfældet med Twitter var begrænsningerne angiveligt nødvendige for at håndtere ekstreme niveauer af dataskrabning og systemmanipulation på platformen. AI-virksomheder laver data scraping på fx. Twitter for at træne store sprogmodeller. Når flere hundrede organisationer skraber Twitter-data ekstremt aggressivt, påvirker det brugeroplevelsen. Det samme kan ske andre steder af andre årsager.

Alle typer platforme kan naturligvis også opleve uregelmæssigheder. Alt fra hackerangreb til platformens konkurs kan ødelægge ens forretning. Men i den daglige drift er det vigtigt, at man selv er herre over sine data. Og det er der meget større sandsynlighed for ved valget af en platform, der er udformet med et specifikt formål, fx at håndtere hjemmesider eller webshops. Sociale medier varetager mange forskelligartede formål, og derfor kan det være svært at gennemskue, for hvis skyld mediet primært eksisterer.

Læg ikke alle æg i samme kurv

Twitters pålidelighed har lidt skade siden Elon Musk overtog platformen, men det kan sagtens ske for andre sociale medier og af andre årsager. Uanset om det er menneskelige fejl eller kunstig intelligens, der lukker midlertidigt eller permanent for adgangen til en konto, ændrer algoritmen eller giver uregelmæssigheder i driften, giver det store udfordringer for business-brugerne.

Det er vigtigt for virksomheder på sociale medier at indse, at de er sårbare over for beslutninger og ændringer truffet af tredjepartsplatforme som sociale medier. Selvom ikke alle går så radikalt til værks som Elon Musk, kan ens virksomhed ændre sig fra den ene dag til den anden på grund af beslutninger taget i ejerkredsen hos den platform, man anvender. Det kan være fristende at stole på disse platforme som eneste kilde til at opbygge et brand og nå ud til kunder, men virksomheder på sociale medier bør også investere tid og ressourcer i at opbygge deres egen online tilstedeværelse og ejerskab af deres digitale platforme. Dette kan inkludere at oprette en selvstændig hjemmeside, opbygge en e-mail-liste og udvikle andre kanaler til direkte kommunikation med kunderne.

Ved at diversificere sin tilstedeværelse og ikke lægge alle æggene i én kurv reducerer man risikoen for at blive negativt påvirket af ændringer eller problemer på tredjepartsplatforme. Sociale medier kan være en værdifuld ressource, men det er klogt at opretholde kontrollen over sit eget brand og kommunikationskanaler for at undgå at være fuldstændig afhængig af en enkelt platform. Også selv om ejeren ikke er Elon Musk.

Har du valgt en sikker platform for din forretning?

Valg af platform er en del af SignUp Metoden, hvor du gennem 20 trin ledes til at skabe en succesfuld abonnementsforretning. Vi kan hjælpe dig med at afgøre, hvilke kriterier du skal have for valg af platform, lige som vi kan hjælpe dig med at få styr på alle de andre ting, der skal på plads, når man skaber en abonnementsforretning.

Platformen er et af de vigtige punkter på din to do liste, når du skaber din abonnementsforretning 

  • 1:1 CREATE
    Få hjælp til at vælge rigtigt fra begyndelsen. I dette 1:1 forløb guider vi dig fra idé til launch af din abonnementsforretning og leder dig uden om de største forhindringer på vejen. Fx at vælge den forkerte platform.

Hvis du allerede har en abonnementsforretning, kan vi guide dig videre

  • Business Review
    Er din platform den rigtige? Når vi gennemgår din abonnementsforretning fra A til Z er platformen naturligvis en del af det. Vi fortæller dig, hvad der fungerer, og hvad du kan optimere i din forretning.
  • 1:1 SCALE
    Når vi skræddersyer et Scale forløb, kan platformen være en del af forløbet, men forløbet kan også handle om andre ting. Det afgør vi i fællesskab, før vi går i gang.

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

2: Platformen‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber

6. december 2023

Måske dette også kunne interessere dig…