Tilbageblik på abonnementsåret 2023

I 2023 i abonnementsverdenen har vi set en lang række spændende initiativer. Udviklingen afspejler blandt andet forbrugeradfærd, teknologiske fremskridt og markedsdynamikker. 

 I denne artikel ser vi på nogle af de væsentligste tiltag, der er sket i abonnementsverdenen anno 2023.

Streamingtjenester introducerer reklamer

I januar 2020 udtalte grundlæggeren af Netflix, Reed Hastings: “Ingen reklamer. Aldrig”. Men – man har et standpunkt til man får et nyt, og Netflix har nu ændret kurs. I november 2022 introducerede de en “Basic with Ads” abonnementsmulighed. I 2023 blev denne mulighed bredt tilgængelig i år. Også Disney+ lancerede et billigere, reklamestøttet abonnement. Amazon annoncerede, at de vil inkludere reklamer i deres standard streamingtjeneste, som er en del af Prime. Hvis man ønsker fortsat af have reklamefri Amazon, vil det koste et mindre beløb hver måned.

Bilabonnementer i vækst

I bilindustrien har abonnementer fået en topprioritet for dette årti. Stellantis, der ejer 14 store bilmærker blandt andet Opel, Peugeot, Fiat og Massarati, har sat et mål om, at 1/3 af deres samlede indtægter skal komme fra digitale tjenester inden 2030. Selvom BMW måtte tilbagekalde deres abonnement på opvarmede sæder, er andre abonnementer, som fx på håndfri kørsel og total køretøjsadgang, blevet godt modtaget.

Datingapps går op i gear

Ifølge en meningsmåling som OnePoll/Forbes Health lavede i USA i august 2023, fører næsten 70% af møder gennem datingapps til et romantisk, eksklusivt forhold. Og så stopper abonnementet på datingtjenesten. Desuden betaler kun ca en tredjedel for deres datingprofil. Mange unge singler er begyndt at deltage i fysiske datingevents som speeddating og vender helt ryggen til datingtjenesterne.

Derfor arbejder flere apps på at introducere high-end tjenester, der tilbyder en hurtigere, sikrere og mere eksklusiv oplevelse. Andre har indført ugentlig betaling i stedet for månedlig. Dette sker fordi mange brugere forventer hurtigt at kunne finde en partner.

Abonnementer kommer til sundhedssektoren

Sundhedssektoren er moden til forandring. I USA forsøger nogle af de største virksomheder at tackle specifikke dele af sundhedsområdet gennem abonnementer. Amazon købte for eksempel den medlemskabsbaserede sundhedsudbyder One Medical for $3.9 milliarder i februar 2023.

I Danmark er flere private sundhedstjenester på abonnement begyndt at dukke op. Du kan fx abonnere på en særlig “ældre-læge” eller du på vægttabsmedicin.

Sociale medier eksperimenterer med betalte abonnementer

Mens streamingtjenester bevæger sig mod reklamestøttede abonnementer, går sociale medier i den modsatte retning og introducerer betalte abonnementer for at undgå nogle af ulemperne ved at være en del af mængden – herunder reklamefri abonnementer.

Abonnementsmodellen er stadig i vækst

Generelt set vækster abonnementsområdet stadig. Denne vækst afspejler en forbrugertendens, som værdsætter bekvemmelighed og personalisering. Men med flere spillere på markedet er konkurrencen blevet skærpet. Dette har ført til en øget fokus på brugeroplevelse og kundeservice, samt behovet for at skille sig ud med unikke tilbud og funktioner.

Virksomheder udvider deres abonnementstilbud for at imødekomme forskellige kundesegmenter. Dette inkluderer tiered-pricing (niveaudelte) modeller, familiepakker, og kombinerede abonnementer, der tilbyder flere tjenester under et samlet abonnement. Denne model gør det muligt for kunder at vælge et abonnement eller en service, der bedst matcher deres behov og budget.

Teknologi har spillet en nøglerolle i at drive innovation inden for abonnementsverdenen. Brugen af dataanalyse og kunstig intelligens til at forudsige kundepræferencer og tilpasse tilbud er blevet mere fremtrædende. Dette vil helt klart fortsætte de næste år, da abonnenter inden for alle områder ønsker valgfrihed og skræddersyede abonnementer.

Abonnementstræthed

Mens abonnementsmodeller fortsætter med at vokse, står mange virksomheder over for udfordringen med høje churn rates, det vil sige kunder der opsiger deres abonnementer. Dette har skabt et nødvendigt fokus på kundetilfredshed og -fastholdelse. Det går ikke længere at krydse fingre og håbe på, at ens abonnenter har glemt, at de havde et abonnement. 

Finansielle serviceorganisationer som Mastercard har længe tilbudt værktøjer til forbrugerne, så de kan håndtere deres abonnementer. Både i USA og Europa udarbejdes nye regler, og virksomheder der anses for at forsøge at skjule et abonnement, bliver sagsøgt. Store, veletablerede mærker som Amazon og Adobe er under anklage, men dette bør ses som en advarsel til alle abonnementsbaserede virksomheder om at sikre, at ens processer ikke “snyder og fanger” kunderne.

Bæredygtighed og etik

Der har været en stigende opmærksomhed mod bæredygtighed og etiske overvejelser i abonnementsverdenen. Forbrugere søger i stigende grad tjenester, der ikke blot leverer bekvemmelighed, men også opererer med en ansvarlig og bæredygtig tilgang.

Samlet set har året været præget af betydelige ændringer i abonnementsverdenen, fra indførelsen af reklamer i streamingtjenester til nye tilgange inden for bilindustrien og sundhedssektoren. Disse trends og udviklingen i abonnementsverdenen 2023 indikerer en fortsat innovation og tilpasning til forbrugerbehov i abonnementsmodellerne. 

Trænger dit abonnement til et serviceeftersyn?

Som det er tilfældet med al anden teknologi, udvikler abonnementsmodellen sig hele tiden. Derfor er det sundt med et jævnligt “serviceeftersyn”. For selv om det måske kun er 2-3 år siden, du lancerede din abonnementsforretning, kan der være sket så meget siden, at du er ved at blive overhalet.

Med et Business Review får din forretning et omfattende servicetjek, som vil finde alle forældede måder at tilbyde abonnement på samt muligheder for optimering. Vi gennemgår alle dele af din abonnementsforretning og giver dig en tilbagemelding på, hvor du med fordel bør sætte ind.

Læs også Andreas Dirksens bestsellerbog “Sign UP – sådan skaber du en succesfuld abonnementsforretning”

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Indsigt og Analyser

2. januar 2024

Måske dette også kunne interessere dig…