Abonnements­økonomi vinder terræn i Asien: Fra ejer til bruger

Abonnementsøkonomi er et globalt fænomen. Vi befinder os i en æra, hvor traditionelle betal-per-produkt-modeller gradvist erstattes af abonnements­baserede modeller. Ifølge Zuoras Subscription Economy Index er abonnements­virksomheder vokset 4,6 gange hurtigere end S&P 500 (et af de mest kendte og førende aktieindekser i USA) i løbet af det sidste årti. Dette skifte skyldes ændrede forbrugerholdninger og økonomisk pres, som blev forstærket under pandemien. Asiatiske forbrugere har omfavnet abonnements­økonomi som en ny måde at foretage køb på.

I Kina har en forkærlighed for ny teknologi givet abonnements­­guldfeberen fuld fart takket være landets omfattende leveringsnetværk. Ifølge en McKinsey-rapport fra september 2021 havde 89% af de kinesiske voksne mindst én abonnementstjeneste i 2020. Kinesiske online detailvirksomheder som Taobao og JD, QQ (socialt netværk) bruger abonnementsmodeller til at opbygge langvarige relationer, øge loyalitet og generere indtægter. Det samme er tilfældet for Kinas egne abonnementstjenester for video-on-demand (SVOD) som Tencent Video (WeTV), Bilibili og Youku Tudou.

Abonnement boomer også i Asien

Der er også en tendens til “SaaS-ifisering” af traditionelle virksomheder i Asien, hvor alt fra produktion til mode tilbydes som en service. Den leverede værdi er ikke længere ejerskab, men brugerskab. Flipkart, en indisk e-handelsplatform, har introduceret Flipkart SmartPack. Kunderne får en gratis smartphone ved at betale for et 12- eller 18-måneders abonnement samt købe en smartphone. I Indonesien har Disney+ Hotstar indgået partnerskab med telekom-gruppen Telkomsel. De tilbyder abonnenter lokalt indhold gennem en månedlig internetpakke.

Abonnementsøkonomi finder også vej til bilindustrien. Singapores første abonnementsbaserede biludlejningsplatform, Carzuno, tilbyder lejebil inkl. alt-i-én forsikring, vejhjælp og vedligeholdelse for en månedlig betaling uden lån eller udbetaling. Dette er helt i tråd med New York Times’ teknologijournalist Kara Swishers erklæring om, at “At eje en bil snart vil være lige så gammeldags som at eje en hest.”

Flyselskaber i Asien er også hurtige til at omfavne abonnementsmodellen. AirAsia, en af Sydøstasiens førende lavprisflyselskaber, har lanceret SUPER+, en abonnementsmodel. Her kan du få ubegrænsede flyrejser til flere destinationer i Sydøstasien samt gratis levering af mad og forsikringsdækning under Covid-beskyttelsesplanen.

Vestlige virksomheder hopper med på vognen

Asien er hjemsted for nogle af verdens hurtigst voksende økonomier. Her er abonnementsøkonomi på vej opad takket være lokale startups og internationale aktører. Abonnementstjenester har vundet popularitet i en branche, hvor kundeanskaffelse er en stor udfordring. Abonnementsmodellen sætter fokus på kunden og skaber en vækstformel baseret på langvarige relationer og oplevelser i stedet for produktfokus og enkelte transaktioner. Fordi vi mennesker tiltrækkes af vaner, tilbyder abonnementstjenester en win-win-situation for både kunder og virksomheder i både Asien og resten af verden.

Teknologigiganten Microsoft har også taget abonnementstrenden til sig og lanceret PC Game Pass i flere asiatiske lande. Spilabonnementstjeneste giver brugerne adgang til et spilbibliotek og inkluderer udgivelser fra Xbox Game Studios på udgivelsesdagen samt et EA Play-medlemskab.

Abonnementstjenester som Try Now, Buy Later fra Lendor i Singapore og Style Theory i Indonesien og Singapore giver forbrugerne mulighed for at prøve produkter, før de beslutter sig for at købe dem. Disse tjenester reducerer mængden af affald og tilbyder mere bæredygtige forbrugsmønstre.

Abonnementers økosystem fastholder forbrugere

Også for forbrugerne i Asien giver abonnementsøkonomien flere fordele, og intet sted er skiftet fra ejerskab til abonnement mere synligt end i Asien-Stillehavsområdet. Som hjemsted for nogle af verdens hurtigst voksende økonomier er abonnementsøkonomien på vej opad takket være lokale startups såvel som internationale aktører. Prisen er ofte mere overkommelig, da månedlige abonnementsgebyrer kan være mere budgetvenlige end højere engangsudgifter. Bekvemmelighed er også en vigtig faktor, da abonnementstjenester tilbyder “indstil-og-glem” -funktionalitet, der forenkler forbrugernes liv. Derudover giver abonnementsmodeller en følelse af at eje forskellige produkter uden bekymringer om ansvar og opbevaring.

For virksomhederne skaber abonnementsøkonomi et økosystem, hvor kundefastholdelse er i fokus. I stedet for at fokusere på enkelte produkter eller transaktioner er målet nu at opbygge langvarige relationer og levere oplevelser. Abonnementsmodeller hjælper med at fastholde kunder, generere løbende indtægter, dataindsamling og skabe værdi.

Kilde: brandinginasia.com

 

Abonnement-som-forretningsmodel

Mette Fruensgaard og Andreas Dirksen

Læs mere om hvilke fordele og udfordringer der er ved abonnement som forretningsmodel. Hvad skal du overveje, uanset om du har en forretning i forvejen eller er i gang med at stifte en ny forretning. Og hvordan du får succes med en abonnementsforretning. https://signupacademy.com/abonnement-som-forretningsmodel/

Få 10 minutters gratis sparring

Hvis du ønsker 10 min. gratis og uforpligtende 1:1 sparring fra Andreas eller Mette på, hvordan DU også kan få succes med abonnement i din forretning, så skriv til os. 👍🏼

Kontakt os her for mere info

Skrevet af Mette Fruensgaard

Artikler om abonnementsforretninger og medlemsklubber‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎Indsigt og Analyser

28. september 2023

Måske dette også kunne interessere dig…