Når bekvemmelighed bliver en luksus

Det er ikke noget nyt, at bekvemmelighed og abonnement spiller rigtig godt sammen, men hvornår bliver bekvemmelighed en luksus?

En ny undersøgelse fra amerikanske PYMNTS giver en tankevækkende indsigt i, hvordan forbrugere – især dem, der lever fra måned til måned – træffer økonomiske valg i forhold til convenience-ydelser. Og selvom undersøgelsen er amerikansk, rammer dens konklusioner lige ned i en europæisk og dansk virkelighed.

Rapporten viser, at selvom ønsket om at spare tid og reducere stress er stort, er det økonomien, der i sidste ende afgør, om forbrugerne reelt benytter sig af disse services. Dagligvarer leveret til døren, professionel rengøring én gang om måneden eller en handyman til de småopgaver, der aldrig bliver klaret. Det lyder som luksus, og også for mange danskere er det netop, hvad det er blevet. Højere renter, øgede fødevarepriser og usikkerhed på boligmarkedet medfører, at flere og flere danskere overvejer, om det kan betale sig at købe sig til mere tid.

Her har du fem centrale pointer om bekvemmelighed og abonnement, samt hvad danske virksomheder og tjenesteudbydere kan lære af dem.

1. Ønsket om at købe sig til tid er stort, men pengepungen sætter grænser

I Danmark oplever mange småbørnsfamilier og travle singler, at hverdagen er presset. Tidsbesparende løsninger og bekvemmelighed og abonnement som måltidskasser, digital hushjælp og abonnementsbaseret tøjvask vinder frem. Men ifølge PYMNTS’ undersøgelse er det ikke nok, at ydelserne sparer tid og minimerer stress. Hvis prisen ikke er til at betale, vælger forbrugerne dem fra.

Hele 51 % af deltagerne i undersøgelsen angiver lavere priser som den vigtigste årsag til, at de ville bruge flere convenience-ydelser. Det er mere end dobbelt så mange som dem, der efterspørger bedre kvalitet.

Dansk kontekst: Ifølge Danmarks Statistik oplevede 42 % af danskerne i 2024, at deres rådighedsbeløb var lavere end året før. Særligt enlige med børn og unge under 30 er økonomisk sårbare. To grupper, der ellers netop kunne have stor glæde af ydelser, der letter deres dagligdag.

2. Convenience er mest udbredt i byerne

I undersøgelsen bruger byboere markant flere penge på convenience-ydelser end folk i landområder. Det handler ikke kun om økonomi, men også om adgang. I Danmark har storbyer som København, Aarhus og Odense set en eksplosion i leveringstjenester, app-baseret rengøring og fleksible handyman-løsninger. På landet er det ofte enten dyrere eller slet ikke muligt.

Dansk kontekst: Flere danske startups som Happy Helper og Wolt har ekspanderet med fokus på storbysegmentet, netop fordi volumen og tilgængelighed gør det muligt. Men det skaber samtidig et hul i markedet i yderområderne, hvor behovet også findes.

3. Madlevering er gateway-service, rengøring og vedligeholdelse er luksus

I rapporten oplyser PYMNTS, at de mest benyttede ydelser er dagligvare- og restaurantlevering, som 55 % af forbrugerne har brugt. Ydelser som hjemmehjælp, havearbejde og rengøring bruges kun bredt af dem med økonomisk overskud, som ønsker bekvemmelighed og abonnement.

Dansk kontekst: Danske aktører som Aarstiderne, RetNemt og Skagenfood har gjort måltidskasser mainstream. Men kun 11 % af danskerne benytter ifølge en Epinion-undersøgelse professionelle rengøringsydelser i hjemmet. Mange ser det stadig som “unødvendig luksus”, medmindre helbred eller alder gør det nødvendigt.

4. Prisen får os til at skære ned – ikke kvaliteten

To ud af tre forbrugere, der har reduceret brugen af convenience-ydelser, gør det på grund af økonomiske hensyn. For de økonomisk mest pressede er tallet hele 80 %. Hos dem med en sund økonomi er det i højere grad livsstilsvalg, der afgør omfanget, fx mere tid hjemme eller ændrede behov.

Dansk kontekst: Med inflation og stram privatøkonomi vælger mange danskere i disse år at spare på netop “tidskøbende” løsninger. Det er et skift fra tidligere år, hvor convenience var i vækst, og det stiller nye krav til aktørerne om differentiering og smartere prismodeller.

5. Abonnementsmodeller og rabatordninger kan gøre forskellen

PYMNTS fremhæver, at hvis virksomheder ønsker at øge brugen af convenience-ydelser, skal de ikke nødvendigvis skrue op for kvaliteten. De skal gøre dem økonomisk tilgængelige. Fleksible abonnementer, rabatpakker, “del din service med naboen”-løsninger eller intropriser er blandt de muligheder, som kan sænke barrieren.

Dansk kontekst: Vi ser allerede tendenser i den retning, bl.a. med SimpleFeasts medlemsklub, Naboskab-konceptet hos NaboGo, og rengøringsfirmaer med månedlige pakker i stedet for enkeltydelser. Men potentialet er langt fra udtømt.

Convenience skal kunne betale sig – også følelsesmæssigt

Der er tale om en amerikansk undersøgelse, men derfor kan vi sagtens bruge rapportens konklusioner til at blive klogere. For selv om tid også i Danmark ofte føles som den største mangelvare, betyder det ikke nødvendigvis, at forbrugerne vil betale for at få mere af den. De skal kunne mærke, at det giver mening både praktisk, økonomisk og emotionelt. Derfor bør danske virksomheder, der tilbyder convenience-ydelser, tænke i mere end bare “luksus” og “effektivitet”.

Man skal tilbyde tilgængelighed, fleksibilitet og en prissætning, der matcher en virkelighed, hvor mange danskere i 2025 må vælge mellem det, de gerne vil og det, de faktisk har råd til.

Hos SignUp Academy hjælper vi virksomheder med at udvikle og optimere abonnementsløsninger, der balancerer værdi og tilgængelighed.

Uanset om du tilbyder rengøring, madlevering, hjemmepleje eller helt andre typer tjenester og services, kan vi hjælpe dig med at skabe en abonnementsmodel, som gør det nemt for kunderne at blive og svært at sige op. Fra prisstruktur og kunderejse til retention og vækststrategi.

Vil du vide mere om, hvordan en skræddersyet abonnementsmodel kan gøre din forretning mere robust og skalerbar?
Så tag fat i os – vi er klar til at hjælpe dig hele vejen. Brug vores kontaktformular eller giv os et kald: 📞 31 13 95 80.

Måske dette også kunne interessere dig…

Hvad er churn?

Hvad er churn?

Hvis du arbejder med abonnementsforretninger, medlemskaber eller SaaS-løsninger, er der ét ord, du ikke kommer uden om: churn. Men hvad er churn...

læs mere