#1 Martin Bjørn – Journeyli 📗

Martin-Bjørn journeyli

Om Martin og Journeyli

Martin Bjørn er en af den slags mennesker, der er født til iværksætteri. Allerede fra barnsben har han startet projekter og drevet virksomheder. Som femtenårig var han på forsiden af Berlingske Business med en webshop, han havde startet, men grundet sin alder var han på det tidspunkt afskåret fra at få CVR-nummer.

Fem år er gået, og den tyveårige Martin er nu CEO i virksomheden Journeyli, som han etablerede, da han havde færdiggjort gymnasiet. Journeyli er også navnet på virksomhedens produkt, en form for dagbog, der fokuserer på opgavestyring, målsætning og målopfyldelse – det, man på engelsk ville omtale som en journal.

Martin er gået all in og arbejder på fuld tid med Journeyli.

Han har selv skudt sin børneopsparing i virksomheden – og har hentet over en kvart million investeringskroner udefra.

I 2020 blev Martin Danmarksmester i karate.

OPDATERING: Martin besluttede at lukke Journeyli i november 2023.

DO ✅

”Jeg synes faktisk, at en ”do” var langt sværere end at finde end don’t,” siger Martin og uddyber: ”jeg føler hele tiden, at jeg laver fejl, som er nemme at udpege bagefter. Men succesen er mere et samlet hele – jeg kan selvfølgelig pege på, at det har fungeret rigtig godt for mig at bruge LinkedIn som værktøj, men det er næppe hverken særlig overraskende eller specielt; millioner af mennesker gør det, og det var ikke noget med, at jeg en dag fik et brag af en idé og begyndte at bruge LinkedIn.”

Martin tænker grundigt og længe over spørgsmålet; for de fleste virksomheder ligger succesen i det lange, seje træk. På mikroplanet er ethvert salg en triumf, og blot at overleve de første år, er en sejr. Ikke på grund af en god beslutning, men på grund af de mange timers arbejde og alle de gange, man IKKE smed håndklædet i ringen.

“Jeg har altid vidst, at jeg vil være iværksætter. Som barn solgte jeg fx armbånd og senere badesalte og så cremer. Jeg kan godt lide at være selvstændig og drive virksomheder – egentlig føler jeg, at min største succes er, at jeg i dag arbejder på fuld tid som iværksætter.”

Martin smiler. Selvom han allerede kan kaldes iværksætterveteran, er hans nuværende virksomhed noget særligt:

”Journeyli startede, fordi jeg manglede produktet selv. Jeg kunne ikke finde et planlægningsværktøj, der dækkede mine behov, og så gik jeg i gang med at lave det selv. Men selvom jeg var glad for min journal, var det jo ikke sikkert, den gav mening for andre,” siger Martin og fortsætter:

”Det var en stor succes, at Journeyli kunne bruges af andre. Det føles som en kæmpesucces, når jeg taler i telefon med kunder og hører om, hvordan de bruger mit produkt, og hvad det gør for dem. En kvinde fortalte mig, at hun var syg med stress, og at hendes Journeyli fungerede som et holdepunkt i hverdagen. Hun brugte den til at få noget gjort hver dag og bevare en rød tråd i tilværelsen, selvom hun havde det rigtig skidt. Der var også en ung fyr, gymnasiast og badmintonspiller, som havde brugt en god bid af sin SU på en Journeyli, for at blive mere konkret om sine mål og nå mere i livet.”

Det er tydeligt, at vi er nået ind til kernen – dét, der betyder noget:

”Når man hører de ting, bliver det større end Martin Bjørn og hans personlige ambitioner. Alle ved, at hvis en virksomhed ikke skaber værdi for kunderne, tjener den ingen penge og dør. Men måske er det ikke alle, der ved, at på det helt personlige plan er det mindst lige så vigtigt. Når du skaber værdi for andre, kan du virkelig se en dybere mening med det, du laver.”

DON’T ❌

”Egentlig føler jeg, at jeg stadig fucker op dagligt.”

Men selvfølgelig er det at sætte tingene på spidsen, for Journeyli findes, investeringer er opnået og Martin arbejder solen sort for sin vision. Man kan simpelthen ikke knokle 70 timer om ugen uden at ramme bolden skævt af og til, og ovenstående kommentar falder da også med et glimt i øjet. Men af og til sker der også ting, der reelt giver sved på panden:

Jeg ville ønske, at jeg havde knoklet på med at skabe organisk trafik og opmærksomhed. Jeg havde fokuseret på at lave et produkt, og nu var jeg stolt og glad for det – og så var det da bare om at hyre nogle gode folk til at få det ud til kunderne,” sukker Martin og uddyber: ”Vi hev et stort bureau til e-mail-markedsføring ind og et andet stort bureau til social medie-markedsføring.”

Det lyder dyrt.

”Det var dyrt. Jeg havde fået en investering på 300.000 kroner, og jeg havde selv lagt min børneopsparing i også.”

Så hvor mange penge havde Journeyli på dette tidspunkt?

”340.000 kroner.”

Og hvor mange af dem smed du efter dine markedsføringsbureauer?

”50.000.”

Og hvad fik du ud af det?

”Intet.”

Det er ikke meget for en lille syvendedel af den samlede kapital. Hvad lærte du så af det?

”Jeg troede, at nu da jeg havde lavet produktet, så var det bare om at få nogle folk ind og lave larm og synlighed, og så ville det køre derudaf.” Siger Martin og understreger, at bureauerne gjorde, som de havde lovet og levede op til alle aftaler, ”Men timingen var forkert, og jeg havde ikke gjort mit forarbejde godt nok. Det var for tidligt, jeg tog fat i dem – og dårlig timing er noget af det værste, der findes.”

Så nu hvor du er meget klogere, hvad ville du så ønske, at du havde gjort?

”Man skal bygge en maskine, der fungerer – der skal være en motor, som bureauerne kan fylde benzin på, så der kommer mere ud, end man fylder på. Og du er IKKE færdig med arbejdet, fordi du er færdig med at udvikle dit produkt!”

Martin har tydeligvis gjort det, alle kloge mennesker gør, og reflekteret over fejlen, så den bliver til viden. Han slutter af med følgende betragtning:

”Jeg havde lagt det stort an. Produkterne var klar, vi havde brugt penge på det – og vi havde også været nødt til at bruge penge på en retssag mod én, der var i gang med at hugge hele konceptet. Og så var vi klar, med en masse penge sendt til markedsføringsfolkene også. Jeg havde bogstaveligt talt mareridt hver nat, fordi der var så meget på spil. Og for at det ikke skal være løgn havde nogle sparringspartnere sagt til mig, at det nok var en forkert tilgang, men jeg havde lagt mig fast… Det blev dyre lærepenge.”

”Skulle jeg gøre det igen, ville jeg køre det lean, lægge en masse benarbejde i at teste og skaffe opmærksomheden selv – og lytte til mine sparringspartnere.”

Sådan kom Martin godt i gang

Vi har i SignUp Academy hjulpet Martin Bjørn med at udvikle og launche hans abonnementsforretning via et 1:1 CREATE forløb.

1:1 CREATE er et super effektivt rådgivnings- og sparringsforløb på 3-6 etaper med Mette Fruensgaard eller Andreas Dirksen, som veksler mellem vidensformidling, “hands on” eksekvering og 1:1 feedback.

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy og vores partnere.

Skrevet af Andreas Dirksen

skaber succesfulde abonnements forretninger

6. oktober 2022

Måske dette også kunne interessere dig…