Om Anja Thrysøe Emborg
Anja har drevet virksomheden Picturing the World gennem 12 år. Her sælger hun materialer til scrap booking og kortfremstilling – en lille, hyggelig nicheverden for folk, der elsker at nørde med karton, mønsterpapir, stempler og farver og fine ting. Anja beskriver sin forretning således: ”Hvis du forestiller dig Panduro Hobby, og så bare superspecifikt rettet mod scrapbogsfremstilling, barnets bog, bryllupsinvitationer og dåb og fødselsdagskort – med masser af detaljer og grundighed og finesse – så har du det, jeg laver.”
Tanken om at blive selvstændig havde rumsteret i mange år, da hun var på ferie i New York. Under ferier får man ofte lidt mere ro på og kan perspektivere anderledes, end når man halser afsted i sin travle hverdag. Hun var faktisk ikke så glad for sit job, og så kom hendes mand med den tanke, at drømmen om selvstændighed måske skulle findes frem fra gemmerne.
Ud over disse tanker havde Anja noget andet med hjem fra USA: Nogle store, fede stempler. Dem skulle hun bruge til sin hobby med at lave scrap-bøger. På et tidspunkt tog hun dem med til en komsammen med ligesindede. Stemplerne vakte begejstring og kunne ikke købes i Danmark – og en idé blev født.
Nu leverer Anja både ideer, rådgivning og materialer til scrappere (scrapbogsentusiasternes egen betegnelse), ligesom man kan blive medlem at Anjas ”Kit Klub”. Det er en abonnementsforretning, der sender materialer og vejledninger ud til de begejstrede medlemmer hver måned. Fra sit tidligere liv har Anja både en salgsuddannelse og undervisningserfaring. Disse kompetencer sætter hun i spil i Picturing the World, hvor hendes passion og hendes levebrød nu er gået op i en højere enhed.
DO ✅
Anja, du er jo, i mine øjne, den klassiske, passionsdrevne iværksætter. Du har gjort din hobby til en levevej, og du er garanteret blevet klogere på en masse ting undervejs. Vil du dele lidt ud af indsigterne?
”Tak for det. Jo, jeg har i hvert lært én ting, som er værd at fremhæve: Man skal ikke være bange for at tænke ud af boksen og gøre ting der er anderledes – gå nye veje i forhold til din branches traditioner. Man skal selvfølgelig ikke ignorere den viden og den ”plejer”, som findes, men man kan skal også udfordre status quo og gå egne veje.”
Det lyder klogt – har du et eksempel på, hvordan det kan gøre?
”På messerne er er noget der hedder ”make and take”. Det går ud på, at folk kan sætte sig ned ved et bord, som en af de deltagende butikker har booket og lave noget, som de kan tage med sig hjem. Det er en rigtig god måde at møde kunderne og præsentere sine varer på en måde, så folk kan se, hvad de kan bruges til. Jeg kendte selvfølgelig konceptet, men da jeg kom til min første messe, havde jeg af gode grunde ingen erfaring med at holde sådan et make and take-arrangement. Den vedtagne norm er, at man booker en tid ved et bord midt i messesalen i en halv time. Så har man plads til 10 deltagere – og det er så det. Jeg gjorde i stedet det, at jeg lavede mit make and take på min egen stand.”
Det lyder som en ret genial ændring.
”Jeg havde et bord og 6 stole, hvor jeg så regnede med selv at sidde på den ene. Ideen var, at der skulle være åben make and take hele dagen. Jeg vidste selvfølgelig godt, at man kunne booke førnævnte fællesbord, men at det jeg gjorde i stedet, var noget nær en revolution, havde jeg slet ikke overvejet. Det blev en dundrende succes. Jeg måtte finde ekstra stole, og sad ikke selv ned et eneste øjeblik. På et tidspunkt tvang min mand mig til at sætte mig med en fransk hotdog, han havde hentet, så jeg kunne få en smule frokost. Da vi ryddede op om aftenen lå der stadig en halv hotdog i hjørnet.”
Et regulært triumftog – hvad har det fået af betydning?
”Man er jo på messen for at sælge sine produkter. Når man har folk siddende langt væk fra sin stand, så kan det godt være, at de bliver glade for ens ting, men på turen fra fællesbordet til ens stand, falder mange fra. Når al begejstringen og kreativiteten udfolder sig midt i din bod, omgivet af alle produkterne, de netop har forelsket sig i, er konverteringen til salg langt højere.”
Anjas Do: Sæt dine egne fodspor i stedet for altid at gå i de andres.
DON’T ❌
Selv når man gør det, mange drømmer om og gør en forretning ud af sin passion, så kommer der vel sidevinde og bump på vejen. Hvad kan man efter din erfaring med fordel undgå?
”Jeg har været forskånet for ting, der gik rigtig galt, men når man er selvstændig, så går det for de fleste op og ned. Der kommer tidspunkter, hvor der står for lidt på kontoen, der mangler lidt til momsregningen, det kan knibe med huslejen, kunderne melder fra – der skal man passe på ikke at blive lammet. Man skal selvfølgelig heller ikke være lallende optimist, men man skal altså ikke dykke i kulkælderen og smide håndklædet i ringen. Slå koldt vand i blodet, lær af det, tænk muligheder i stedet for at gå i luk-og-sluk-mode.”
Så ikke noget med at logge på Jobindex en tilfældig torsdag, fordi det drypper ned fra loftet?
”Eller kig måske netop forbi Jobindex, hvis det drypper, og du ikke har råd til en gryde at stille under hullet i taget. Hvis kassen er tom, kan et par timer om ugen i et vikarjob måske være det korte svar. Men det er underordnet, om du skal samle flasker, eller hvad der nu skal til. Hovedpointen er, at du skal holde ved. Du skal se på din forretning, du skal se på den samlede situation, du skal forstå de udfordringer, du står i.”
Gå en tur langs stranden
“For det første, så findes der skoddage for alle. Nogle gange kommer de i stimer, og uanset om man er dronning eller embedsmand eller rengøringsassistent, så vil der være perioder, hvor man bare ikke kan se det fede i tilværelsen. Det må man tage med – det har noget med at være menneske at gøre, og i sådan en situation er græsset bare grønnere alle andre steder.
Så må man gå en tur langs stranden og finde livsglæden frem igen. Hvis det, der trykker, vitterligt er relateret til ens forretning, er det vigtigt at bruge den oplevelse af, at noget trykker til at forbedre og udvikle. Hvorfor kommer der ikke nok penge ind? Sælger jeg for billigt? Sælger jeg ikke nok? Eller sælger jeg noget forkert?
Det sidste er ret vigtigt, for man kan meget nemt komme til at sige ja til ting eller køre i retninger, man egentlig ikke havde tænkt sig. Det kan fx være for at få gang i omsætningen eller simpelthen, fordi det virkede som en god idé på et tidspunkt. Det er meget nemt at komme væk fra hovedsporet som iværksætter. Det kan være, at grunden til, at du ikke har det godt med dit projekt faktisk er, at det ikke er dit projekt længere. Så er opgaven selvfølgelig at se på, hvordan kommer jeg tilbage til kernen igen?
Og så er der selvfølgelig de ting, man ikke er herre over. Det kan godt være lidt trægt, når der kommer corona, og der kommer inflation, og der kommer… Men det ændrer ikke på, at du må manøvrere i det og tilpasse dig forholdene. Og hænge på!”
Anjas Don’t: Lad være med at give op!
Optimering og videreudvikling af abonnementsforretningen
Anja har være medlem i SignUp Academys SignUp Growth (tidligere SignUp Club) gennem flere år. Her har hun fået input og sparring til at udvikle sin “Kit Club”.
SignUp Growth er for dig, som gerne vil have eksperthjælp uden at skulle betale tusindvis af kroner for det. Ved hjælp af Masterclasses, værktøj og inspitration fortæller vi dig præcis, hvordan du får succes i din abonnementsforretning eller medlemsklub. Vores populære StartUp Challenge forløb er fx den helt rigtige start på DIN medlemsklub.
Følg med
Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.
Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her
Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.