#14 Anita Dalsgaard – Gør-det-enkelt 👍🏼

Om Anita Dalsgaard, digital strateg

Ekspert i digital strategi Anita Dalsgaard hjælper til daglig små og mellemstore virksomheder med deres digitale strategi via sin virksomhed Gør det enkelt. Når strategien er lagt, fungerer hun som hånden i ryggen på de medarbejdere, der skal realisere strategien og udføre den daglige marketingsindsats.

Anita har været strategisk digital rådgiver de seneste 8 år. Det var en stress sygemelding, der kickstartede karrieren som selvstændig.

At være selvstændig ligger egentlig ret naturligt for Anita. Hendes far er selvstændig, og allerede under sine studier gjorde hun tingene på sin egen måde. Anita tog først en BA i ernæring og sundhed og siden en kandidatgrad i marketing og kommunikation. I Sverige. Sammensætningen af studier var hendes egen idé, og hun udgav også en bog undervejs.

Fra stress til selvstændig

Alligevel kom det bag på hende, at hun skulle gå fra studierne og nærmest direkte over i rollen som selvstændig. Men at studere på et fremmed sprog i et fremmed land, samtidig med at hun kæmpede for at få det hele til at løbe rundt, sendte hende i gulvet med et brag. Hun kom hjem fra Sverige med en sygemelding.

Trin for trin kæmpede Anita sig tilbage i gamet. Hun fik en stilling, hvor hun startede med nogle få timer om ugen og siden trappede hun timetallet op. Da hun var klar til at gå all in, kunne det ikke lade sig gøre i den daværende stilling. Til gengæld ville man gerne have hende tilknyttet som konsulent. Og så blev Anita selvstændig. Hun ræsonnerede, at kan én virksomhed bruge mine kompetencer, kan andre nok også. Det havde hun ret i.

Det kan virke naturstridigt at kaste sig ud i det til tider hårde liv som selvstændig efter en stress sygemelding. Men det passede Anita godt, og det gør det stadig. Hun er herre over egen tid og kan tilpasse arbejdsdagen efter egne behov. Med tiden har hendes virksomhed knopskudt, og endnu en bog er det også blevet til.

 

DO ✅

Vil du fortælle, hvad du mener, der er noget af det vigtigste, man bør sørge for at gøre som iværksætter?

”Ja, det vil jeg. På ”the do”-fronten vil jeg pege på noget i den bløde ende af skalaen, noget der har med den personlige side af iværksætteriet at gøre: Hold dig til de opgaver, der understøtter din persontype – find det, der giver mening for dig og dyrk det!

Alt det, du ikke bryder dig om, det som dræner dig og som du hellere vil undgå, skal du så vidt muligt droppe eller sætte andre til. Jeg har fx aldrig lavet mine egne regnskaber. Jeg ved ikke, hvilket bilag der skal ligge hvor, for jeg har fra starten vidst, at det ikke var en opgave, jeg ville trives med. Så derfor har jeg afsat penge til at sende den opgave ud af huset.”

Det lyder klogt – men vel også svært i praksis?

”Det er også derfor, du skal fokusere på det. For der ER mange opgaver, som ikke var dem, du blev selvstændig for at bruge tid på. Og det ER hårdt at være selvstændig, blandt andet derfor. Så for at de ting ikke skal komme til at dominere, skal du holde øje med dem og ikke lade dem få for meget plads. Arbejd kontinuerligt for at dreje din virksomhed i en retning, hvor der er mest af det, der giver mening for dig.”

Men selv når man gør det, kan det være svært at holde fokus?

”I dén grad. Jeg har et begreb, som jeg kalder iværksætterkulkælderen. Det er der, hvor man ryger ned, når man slet ikke føler, at man har det, der skal til og slet ikke duer som selvstændig. Man ser sig omkring, og synes at verden er fuld af folk der proklamerer, at iværksættere aldrig sover, sprudler af energi, hader fredage og elsker mandage.

Så sidder man dér og føler sig forkert. Fordi man faktisk elsker fredage og sgu godt nok synes, at mandage kan være en plage. Og NETOP fordi der kommer den slags perioder, skal man holde sig selv op på at gå efter det, man HOLDER AF ved det her liv.”

Vise ord!

”Tak – og en sidste ting: Det er slet ikke ”bare” en blød værdi. Hvis du fx. beslutter, at du hellere vil lave noget grafisk arbejde selv, har du måske brug for ti timer til det. Det er ikke det, du er vant til at beskæftige dig med. En grafiker tager måske 1000 kr. i timen, men kan være færdig på tre. Hvis du i stedet bruger de ti timer på arbejde, som du kan fakturere, vil du være økonomisk i plus efter at have betalt grafikeren.”

Og dertil kommer jo også den tid, du skal bruge på at tage dig sammen til en træls opgave.

”Ja, og resultatet af grafikerens tre timer er bedre end det, du selv kommer frem til på ti timer.”

Anitas DO: Fyld din arbejdstid med de opgaver, du holder af!

 

DON’T ❌

”Egentlig har jeg det lidt svært med at give et svar på, hvad man skal lade være med at gøre. Jeg mener grundlæggende ikke, at der findes fejl, kun læring. Du kan ikke vide, hvad du ikke ved, og de fejl du begår, giver dig viden, du har brug for.”

Det er en lidt brutal måde at lære ting på?

”Ja, men omvendt kan du have brug for at lære noget rigtig grundigt. Noget man kun kan, ved virkelig at mærke konsekvenserne af den givne handling. Men ok, præmissen her er jo, at der skal gives et råd. Det bliver så lidt mere overordnet, ovre i de ”bløde” værdier.”

Det er et godt råd.

”Det er vigtigt at gøre sig klart, at det med at have den store, forkromede idé med forretningsplan og målgruppeanalyse osv. Det er IKKE en forudsætning for at springe ud som selvstændig. Der er mange måder at gøre tingene på, og du skal finde din egen!”

Men er det ikke vigtigt at have en plan – og følge den?

”Når man tager et kursus i iværksætteri, støder man på alle mulige modeller, betragtninger og tjeklister. Man skal selvfølgelig lade sig inspirere af alt, man kan komme i nærheden af – men disse ting er ikke regler. Der FINDES regler – for skat og moms og den slags. Men folks betragtninger om, hvordan tingene skal gøres, i hvilket tempo og i hvilken rækkefølge, det er bare deres egne holdninger.

Det kan være svært at se i den måde, tingene bliver præsenteret. Alt andet lige, så har selv de helt store iværksætterguruer måske en håndfuld succeser i bagagen. Mange har de kun en enkelt. Det er en mikroskopisk brøkdel af de succesfulde virksomheder. Tusindvis af andre succeser er blevet til på andre måder.”

Du har selv lært gennem stress, at du måtte finde din udgave af iværksætterfortællingen?

”Ja, jeg har erkendt tidligt, at hvis jeg ikke gjorde tingene på min måde, kunne det ikke fungere for mig. Og det er også nærliggende at tænke, at dem, der bliver store succeser, netop bliver det, fordi de har fundet en model, der passer netop dem. Der er mange tommelfingerregler og iværksætterstandarder for, hvordan det hele skal være. Jeg tror fuldt og fast på, at sandheden ligger i mellemrummene mellem disse dogmer, og at den er aldeles individuel.”

Anitas DON’T: Lad være med at tro, at du skal passe ind i andres måde at drive forretning på – drop de andres fodspor og sæt dine egne.

 

 

Skabelse af en succesfuld abonnementsforretning

Vi har i SignUp Academy haft den glæde at hjælpe Anita med at udvikle hendes abonnementsforretning “Gør det enkelt” via et 1:1 CREATE udviklingsforløb.

Det er et rådgivnings- og sparringsforløb på 3-6 etaper med Andreas Dirksen eller Mette Fruensgaard, der skræddersyes til den enkelte virksomhed. Vi er med hele vejen fra idé til launch – og ofte også efterfølgende når forretningen skal skaleres.

Følg med

Vil du følge med i interviewene med de 100 største DO’S & DON’TS?
Så tilmeld dig og få en mail når der er nye interviews.

Du kan se alle de hidtil udgivne interviews her

Og tilmelde dig DOS & DON’TS nyhedsbrevet her under, så du får besked om nye interviews ⬇️
Ud over disse opdateringer accepterer du alene at modtage nyhedsbrevet om abonnement og tilbud fra SignUp Academy.

Måske dette også kunne interessere dig…